Gouden Cirkel voor Botanic Bites

15-06-2021

Burgers en snacks van voedsel dat anders weggegooid zou worden: Botanic Bites maakt vernieuwende veganistische gerechten van reststromen. Hiermee wint het bedrijf de eerste Gouden Cirkel. Een prijs voor bedrijven die op een vernieuwende manier invulling geven aan de circulaire economie.


EINDHOVEN Gouden Cirkel voor Botanic Bites

De Gouden Cirkel is een nieuwe prijs die ieder kwartaal wordt uitgereikt door de provincie Noord-Brabant. Brabant zet een volgende stap naar een circulaire economie en moet in 2030 vijftig procent minder primaire grondstoffen gebruiken. De Gouden Cirkel is een aanmoediging voor bedrijven of organisaties die de toon zetten op het gebied van circulair ondernemen.

Nieuwe circulaire verdienmodellen zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de Brabantse economie. We zagen tijdens de coronacrisis wat een verstoring van wereldwijde productieketens kan veroorzaken. De toekomst is circulair en Botanic Bites is hier een absolute voorloper in. Ze kijken op een vernieuwende manier naar voedsel én wisten hun bedrijfsmodel razendsnel aan te passen tijdens de coronacrisis. Dat moedigen wij graag aan met de eerste provinciale Gouden Cirkel.

~ Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen ~

Van vegan challenge...

Een paar jaar geleden deed Doreen Westphal mee aan een ‘vegan challenge’: ze at een maand lang veganistisch. Ze ontdekte dat het aanbod van veganistisch voedsel in de winkels beperkt was. Ze besloot zélf vleesvervangers te gaan maken. Daarvoor gebruikte ze bijvoorbeeld tomaten die vanwege hun vorm en kleur de supermarkt niet halen, maar die prima te verwerken zijn in gerechten. Een andere reststroom die Westphal ontdekte, was die van oesterzwamvoetjes: een restproduct van oesterzwammen. Ook dat past uitstekend in curries en maaltijden. Nu verkoopt Botanic Bites onder andere ‘zwarma’ (shoarma gemaakt van zwammen) en ‘zpekjes’ (spekjes gemaakt van zwammen).

...naar Fungi Friday BBQ Boxen

Botanic Bites is zo’n succes dat er inmiddels naast Westphal nog drie personen werken. Tot maart 2020 leverde het bedrijf uitsluitend aan de horeca en dat liep als een trein. Maar toen sloeg corona toe en viel een belangrijke afzetmarkt zomaar weg. Al snel redde Botanic Bites duizend kilo oesterzwammen die geserveerd zouden worden in de beste restaurants in binnen- en buitenland – ware het niet dat zij van de ene op de andere dag moesten sluiten vanwege de eerste lockdown. Binnen een week verwerkte Botanic Bites de oesterzwammen in burgers, snacks en worsten en bezorgde ze in speciale bbq-boxen in heel Nederland. Inmiddels is dat deel van het assortiment uitgebreid tot ‘Fungi Friday BBQ Boxen’.

Circulaire innovatie

Met een breed assortiment aan puur plantaardige producten heeft Botanic Bites een gat in de markt gevonden. Aan de kwaliteit doet het bedrijf geen enkele concessie. De producten worden gegaard in de verpakking, zodat alle smaak behouden blijft en er geen nutriënten verloren gaan. ‘We passen hetzelfde principe toe als de weckflessen van vroeger,’ zegt Doreen Westphal daarover. In de koelkast zijn Botanic Bites-producten maar liefst vier weken te bewaren. Van hutspot en preistampot tot chikka massala en Thai Yellow Curry. En altijd blijven ze bij Botanic Bites op zoek naar vernieuwing, zie de huidige experimenten met spruitjesschillen, die een heerlijk ingrediënt blijken te zijn voor crackers. Weer een reststroom die Botanic Bites op een slimme en smakelijke manier circulair maakt.

Change the world one bite at a time

~ slogan Botanic Bites ~

Footprint

Doreen Westphal realiseert zich dat de wereld veranderen een kwestie van de lange adem is. Maar die lange adem heeft ze. Ze groeide op in de jaren tachtig in Oost-Duitsland, waar zuinig leven een tweede natuur was. Tijdens haar studie in Engeland leerde ze dat alles wat een mens doet een footprint achterlaat. Het zetje richting ondernemerschap kreeg ze als inwoner van Amsterdam, toen ze bij een fietsenmaker een stapel binnenbanden zag liggen en vroeg wat daarmee ging gebeuren. ‘Die worden verbrand,’ luidde het ontnuchterende antwoord. Westphal richtte Mensch Made op, dat van binnenbanden gemaakte tassen en rolkoffers verkocht ‘van hier tot Tokio’, zoals ze het zelf omschrijft. Van het leer dat een Bulgaarse schoenfabrikant overhield, maakte Mensch Made tassen die al even succesvol waren.

Impactondernemer

Maar als ‘impactondernemer’ – zoals ze zichzelf noemt – wilde Westphal méér. En wat heeft nóg meer impact dan design? Inderdaad, goed voedsel. Met de kant-en-klare maaltijden van Botanic Bites richt ze zich op young professionals die veel buiten de deur eten, gezinnen met kinderen, en ‘empty nesters’ die hun footprint willen verlagen.
Al met al ziet de provincie Noord-Brabant dan ook méér dan voldoende reden om de succesvolle circulaire aanpak van Botanic Bites te belonen met een Gouden Cirkel. Daarnaast wordt Botanic Bites als ontvanger van de Gouden Cirkel ook voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20.

Meer weten?

Wil je meer weten over Botanic Bites en hun assortiment? Ga dan naar de website van Botanic Bites. De Gouden Cirkel is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en een aanmoediging voor bedrijven of organisaties die de toon zetten op het gebied van circulair ondernemen. Wil je meer weten over de ambities en plannen van de provincie voor een circulaire economie in 2030? Lees dan verder in de uitvoeringsagenda 'Meerwaarde met kringlopen'.

Beeld: provincie Noord-Brabant
Samen op weg naar een toekomstbehendige economie voor Brabant in 2030! 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen