Gouden Cirkel voor Baril!

15-12-2022

Baril Coatings ontwikkelt en produceert industriële coatings en bouwverven en gebruikt daarvoor steeds meer plantaardige grondstoffen. Baril heeft grote ambities om verder te verduurzamen. Hiervoor ontving het bedrijf aanmoedigingsprijs, de Gouden Cirkel, van de provincie Noord-Brabant.

De ondernemersfamilie Duijghuisen staat aan het roer van Baril Coatings en zet zich al meer dan twintig jaar in voor duurzame keuzes. Algemeen directeur Jeroen Duijghuisen: “Deze prijs bevestigt dat onze visie over duurzaamheid en circulariteit goed naar buiten komt.” Wel ziet Jeroen dat er meer nodig is om echt impact en verschil te kunnen maken: “We hebben onze klanten en leveranciers, maar eigenlijk de hele industrie nodig om echt het verschil te kunnen maken.”

 

Olie en delfstoffen

In de verfindustrie wordt veel gebruik gemaakt van olie en delfstoffen voor onder andere de bindmiddelen, additieven en kleurstoffen. In het project Bright Coatings werkt Baril samen met leveranciers, kennisinstellingen en eindgebruikers om duurzame alternatieven voor die grondstoffen te vinden en toe te passen. Zo heeft Baril bouwverven met een EU Ecolabel dat 40% tot 60% van de fossiele grondstoffen vervangt door op planten gebaseerde (biobased) grondstoffen. Baril staat op het punt om ook een deel van de grondstoffen die uit mijnbouw komen, zoals talk, krijt en pigment, te vervangen door hernieuwbarde en gerecyclede grondstoffen.

 

Baril heeft als doel om in 2030 alleen maar hernieuwbare grondstoffen te gebruiken voor de coatings. Alle bouwverven van Baril zijn al voor een groot deel biobased. Ook de industriële coatings voor staalbescherming bestaan al voor 10 tot 20% uit biobased materialen en worden steeds verder verbeterd en verduurzaamd. Door het gebruik van biobased grondstoffen wordt koolstof afkomstig van CO2 vastgelegd. Baril werkt bovendien aan technieken om verf van afgedankte producten te verwijderen en weer opnieuw in het productieproces in te zetten.

 

Naast circulariteit en klimaat staat ook het milieu hoog in het vaandel. Baril werkt zo veel mogelijk met niet toxische stoffen, zodat bij het gebruik van hun verven en coatings nadelige effecten voor mensen, dieren en planten zo veel mogelijk worden voorkomen. Voor het centraal stellen van de gemeenschap en het klimaat heeft Baril begin dit jaar als één van de eerste Nederlandse ondernemingen het “Economy for the Common Good” certificaat in ontvangst mogen nemen. 

 

Bewijs voor de toekomst

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings is enthousiast over de resultaten van Baril Coatings. “Baril is het bewijs dat het mogelijk is om, ook in sterk op fossiele chemie gebaseerde industrie over te stappen naar circulariteit. Dit doen ze met een bedrijfsmodel dat gericht is op het creëren van waarde voor hun personeel, de wereld en natuurlijk hun klanten.” De provincie Noord-Brabant heeft als doel om in 2030 50% minder mineralen, metalen en fossiele grondstoffen te gebruiken, de zogenaamde primaire grondstoffen. Daarom moedigt de provincie vaandeldragers aan om te onderzoeken wat mogelijk is op circulair gebied. Eén van deze aanmoedigingsvormen is de Gouden Cirkel.

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnmemen met Floris Ran, woordvoerder Gedeputeerde Staten Noord-Brabant, FRan@brabant.nl, 06-55686595

 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen