is het essentieel om zonne-energie op diverse manieren op te wekken. Flexibele zonnefolie biedt hierbij uitkomst, doordat het licht en buigzaam is en eenvoudig kan worden geïntegreerd in verschillende oppervlakken. In Brabant werken TNO, de provincie en de BOM samen om deze technologie snel beschikbaar en schaalbaar te maken.
Peter Toonsen, business developer bij TNO, is nauw betrokken bij deze ontwikkeling binnen de innovatiecoalitie Solar. Mijn rol binnen de coalitie is tweeledig,” vertelt Peter. “Aan de ene kant stuur ik op de technische ontwikkeling. Aan de andere kant ondersteun ik de BOM bij het betrekken van bedrijven. Met de innovatiecoalitie zorgen we ervoor dat Brabant weer vooroploopt in solartechnologie. We ontwikkelen nieuwe producten, bouwen aan een netwerk van bedrijven met elk hun eigen expertise en zetten in op grootschalige productie van zonnefolie.”
Nieuwe toepassingen voor zonne-energie
“De energietransitie vraagt om méér manieren om duurzame energie op te wekken”, legt Peter uit. “De standaard zonnepanelen zijn niet altijd geschikt voor stedelijke gebieden. Denk aan gevels, bruggen of voertuigen – daar wil je iets lichts, flexibels en mooi toepasbaars. Daarom ontwikkelen we bij TNO zonnefolie die je op maat kunt maken voor verschillende toepassingen.
Van lab naar praktijk
“Inmiddels werkt de innovatiecoalitie aan de uitwerking van het concrete product: “We werken samen met producenten van bouwmaterialen en ontwikkelen met hen nieuwe producten waarin we zonnefolie verwerken. Het doel is om straks gezamenlijk te produceren met behulp van de technologie die we hebben ontwikkeld binnen dit project, mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en TNO.” Ook voeren we gesprekken met bedrijven die in de toekomst op maat gemaakte zonnefolie willen produceren.”
Proeven en perovskieten
Om de technologie te bewijzen, is TNO bezig met een pilotlijn. “Die bestaat uit twee onderdelen,” licht Peter toe. “Eén die de folie op maat maakt en één voor de productie van perovskieten – een veelbelovend materiaal voor zonne-energie. Later willen we die lijnen aan elkaar koppelen. Dan kunnen we maatwerk leveren én grootschalig produceren. Daarmee activeren we de hele keten: van technologie tot eindproduct.”
Brabant als broedplaats
Om hier een succes van te maken, noemt Peter de rol van de provincie cruciaal. “Ze helpen ons om het netwerk uit te breiden, verbindingen te leggen met bedrijven en kennisinstellingen en ondersteunen ons in de communicatie. Daarmee brengen we de technologie uit het lab naar de markt,” zegt Peter. “Innovatie is hard nodig voor de energietransitie. Met de innovatiecoalitie Solar brengen we zonne-energie terug naar Brabant – en laten we de Brabantse maakindustrie stralen.”