Centraal stond de introductie van de Brabantse Waterstof Innovatiecoalitie – een consortium van hightech bedrijven, onderzoeksinstellingen en publieke stakeholders uit de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Het tweedaagse programma begon met een officiële ontvangst door honorair consul Marjoke Breuning in het ZSW – Centrum voor Zonne-energie en Waterstofonderzoek Baden-Württemberg in Stuttgart. Daar werden de gedeputeerde Economie van de provincie Noord-Brabant, Martijn van Gruijthuijsen, en de aanwezige bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Brabant en Baden-Württemberg verwelkomd.
Paul Gosselink van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij presenteerde de Innovatiecoalitie Waterstof en kondigde een strategisch meerjarenprogramma aan voor marktontwikkeling in Duitsland. Het doel? De internationale samenwerking systematisch uitbreiden. Het programma op 6 en 7 mei omvatte bezoeken aan het ElyLab van de ZSW, het Robert Bosch Centre for Research and Advance Engineering, Heidelberger Druckmaschinen, het InnovationLab Heidelberg en FLEXOO.
Een bijzonder moment in het programma was de deelname van beide delegaties aan de viering van Koningsdag, georganiseerd door de consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, Annelies Faro. Minister Dr Nicole Hoffmeister-Kraut en Martijn van Gruijthuijsen benadrukten in hun toespraken het langdurige economische partnerschap tussen Baden-Württemberg en Noord-Brabant.
Groene waterstof: Waarom elektrolysers een sleuteltechnologie worden
Duitsland en Nederland hebben een gemeenschappelijk doel: voor 2050 klimaatneutraal worden. Waterstof speelt hierbij een centrale rol – met name bij het verduurzamen van de industrie en de mobiliteitssector en het veiligstellen van de energievoorziening.
Een elektrolyser is een apparaat dat water splitst in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Wanneer hernieuwbare energie wordt gebruikt, wordt groene waterstof geproduceerd – een klimaatvriendelijke energiebron. Waterstof speelt nu nog een beperkte rol in de energiemix, maar zal in de toekomst een essentiële rol spelen in de duurzame energiewereld.
Perspectieven uit Brabant en Baden-Württemberg
Peter van Overdijk, coördinator van de Innovatiecoalitie Waterstof in Noord-Brabant, benadrukt het belang van de Triple Helix aanpak in een interview met Niederlande Nachrichten:
“De Triple Helix aanpak vindt zijn oorsprong in Brabant: een naadloze samenwerking tussen bedrijven, lokale en provinciale overheden, scholen en universiteiten. Dit model heeft geleid tot een hightechregio van wereldklasse, met troeven als Brainport Eindhoven en grote spelers zoals Philips, ASML en VDL.”
De Brabantse High Tech Systemen en Materialen-industrie (HTSM), kennisinstellingen, onderwijspartners en overheden, verenigd in de Brabantse Innovatiecoalitie Waterstof, ontwikkelen gezamenlijk nieuwe technologieën. Deze stellen de wereld in staat om groene waterstof kosteneffectief te produceren en te gebruiken, met minder tot geen schadelijke materialen.
Er is wereldwijd een grote vraag naar betaalbare waterstof. Waterstof is echter nog steeds relatief duur. De behoefte aan deze betaalbare waterstof creëert een grote vraag naar kostenefficiënte elektrolysers waaraan Baden-Württemberg, als partner van Brabant, graag wil bijdragen.
Van Overdijk: “Een van de grootste uitdagingen is om de kosten van groene waterstof te verlagen – om het efficiënter te produceren door de huidige generaties elektrolysers te optimaliseren op zowel component- als systeemniveau. We werken ook aan de ontwikkeling van duurzame technologieën van de volgende generatie die slechts minimaal gebruik maken van zeldzame aardmetalen en PFAS. In Duitsland zijn elektrolysers ook nog steeds in ontwikkeling op het gebied van prestaties, kosten en productiemethoden. Door Brabantse innovaties te combineren met Duits onderzoek naar waterstofinnovaties, test- en productiefaciliteiten ontstaat een sterke synergie. Dit opent deuren voor samenwerking.”
.jpg)
Waar Baden-Württemberg en Brabant elkaar strategisch aanvullen
Michael Kröger, vertegenwoordiger van de InnovationLab GmbH en Duitse delegatie, ziet veel potentieel in deze samenwerking:
“Noord-Brabant en Baden-Württemberg passen perfect bij elkaar. De hightech industrie en onderzoekscentra in Noord-Brabant – zoals het Holst Centre – brengen hun expertise in waterstoftechnologieën en geavanceerde materialen in, terwijl Baden-Württemberg een bijdrage levert met zijn uitstekende universiteiten en onderzoeksinstellingen op het gebied van biowetenschappen, techniek, geneeskunde en waterstofsystemen.”
Het grote aantal innovatieve MKB’s in beide regio’s bevordert ook een snelle kennisoverdracht en gezamenlijke proefprojecten. Het InnovationLab werkt als een platform voor de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe technologieën. De samenwerking met het Holst Centre bestaat al meer dan tien jaar en werd in 2023 verder versterkt door een samenwerkingsovereenkomst.
Een succesvol voorbeeld van de samenwerking is het HyPerLink-project, dat een grensverleggende waterstofpijpleiding creëert en zo de infrastructuur voor waterstoftransport versterkt.
Twee regio’s, één doel: een klimaatneutrale industrie voor morgen
Michael Kröger benadrukt de voordelen van het Nederlands-Duitse partnerschap:
“Partnerschappen met Nederland zijn bijzonder interessant, omdat Nederland pragmatisch en snel implementeert, wat de lancering van nieuwe technologieën op de markt versnelt. Er zijn belangrijke samenwerkingsverbanden met Zuid-Duitse bedrijven en onderzoeksinstellingen, vooral op het gebied van nieuwe materialen en componenten voor waterstofsystemen.

Peter van Overdijk: “Met steun van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en het team Internationale Zaken van de provincie Noord-Brabant wil de Brabantse Waterstof Innovatiecoalitie haar contacten met de regio Baden-Württemberg uitbreiden. We richten ons op contacten die zich richten op grootschalige waterstofproductie en kennis van productiefaciliteiten. We zijn op zoek naar bedrijven die membranen of stacks ontwikkelen, nikkeloppervlakken op grote schaal coaten of innovatieve elektrolyse- en brandstofcellen produceren. Leveranciers voor elektrochemische verwerking, de volgende generatie PV CVD tools, ruimtelijke atoomafzetting en turn-key oplossingen zijn ook in trek.”
Wie nu partner wordt, geeft vorm aan de toekomst van waterstof
Grensverleggende partnerschappen op het gebied van industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling worden gezocht voor de ontwikkeling van business-to-business projecten. Overheden zijn actief op zoek naar partners om de samenwerking tussen overheidsdepartementen te versterken en de handel tussen Nederlandse en Europese bedrijven te bevorderen.
Deze samenwerking tussen Brabant en Baden-Württemberg laat zien hoe grensverleggende partnerschappen de ontwikkeling van duurzame technologieën kunnen stimuleren – een belangrijke stap op weg naar klimaatneutraliteit.