Eerste Gouden Cirkel voor Botanic Bites

17-06-2022
778 keer bekeken 0 reacties

Burgers, snacks, worsten en curries van groenteafval dat anders weggegooid wordt: Botanic Bites maakt vernieuwende veganistische producten en maaltijden van reststromen. Hiervoor krijgt zij van de provincie Noord-Brabant de eerste Gouden Cirkel.

De Gouden Cirkel is een nieuwe prijs

Ieder kwartaal wordt de prijs uitgereikt door de provincie. Brabant zet een volgende stap naar een circulaire economie en moet in 2030 maar liefst 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. De Gouden Cirkel is een aanmoediging voor bedrijven of organisaties die de toon zetten op het gebied van circulair ondernemen. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (circulaire economie): “Nieuwe circulaire verdienmodellen zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de Brabantse economie. We zagen tijdens de coronacrisis wat een verstoring van wereldwijde productieketens kan veroorzaken. De toekomst is circulair en Botanic Bites is hier een absolute voorloper in. Ze kijken op een vernieuwende manier naar voedsel én wisten hun bedrijfsmodel razendsnel aan te passen tijdens de coronacrisis. Dat moedigen wij graag aan met de eerste provinciale Gouden Cirkel.”

Zwamvoetjes

Een paar jaar geleden deed Doreen Westphal mee aan een ‘vegan challenge’: ze at een maand lang veganistisch. Ze ontdekte dat het aanbod van veganistisch voedsel in de winkels beperkt was en besloot zélf vleesvervangers te gaan maken. Daarvoor gebruikte ze bijvoorbeeld tomaten die vanwege hun vorm en kleur de supermarkt niet halen, maar die prima te verwerken zijn in gerechten. Een andere reststroom die Westphal ontdekte, was die van oesterzwamvoetjes: ook zo’n restproduct dat uitstekend past in curries en maaltijden. Nu verkoopt Botanic Bites onder andere ‘zwarma’ en ‘zpekjes’, gemaakt van de voetjes van zwammen.

Afzetmarkt viel weg

Botanic Bites is zo’n succes dat er inmiddels behalve Westphal nog 3 personen werken. Tot maart 2020 leverde het bedrijf uitsluitend aan de horeca, en dat liep als een trein. Maar toen sloeg corona toe en viel een belangrijke afzetmarkt zomaar weg. Al snel redde Botanic Bites 1000 kilo oesterzwammen die geserveerd zouden worden in de beste restaurants in binnen- en buitenland – ware het niet dat zij van de ene op de andere dag moesten sluiten vanwege de eerste lockdown. Binnen een week verwerkte Botanic Bites ze in burgers, snacks en worsten en bezorgde ze in speciale bbq-boxen in heel Nederland. Inmiddels is dat deel van het assortiment uitgebreid tot ‘Fungi Friday BBQ Boxen’.

Weckpotten

Van hutspot en preistamppot tot chikka massala en Thai Yellow Curry. Met een breed assortiment aan puur plantaardige producten heeft Botanic Bites een gat in de markt gevonden. En altijd blijft het bedrijf op zoek naar vernieuwing. Zoals de huidige experimenten met spruitjesschillen, die zich heerlijk laten verwerken in crackers. Weer een reststroom die Botanic Bites op een slimme en smakelijke manier circulair maakt. Aan de kwaliteit doet het bedrijf geen enkele concessie. De producten worden gegaard in de verpakking, zodat alle smaak behouden blijft en er geen nutriënten verloren gaan. "We passen hetzelfde principe toe als de weckpotten van vroeger", vertelt Doreen Westphal. In de koelkast blijven Botanic Bites-producten maar liefst 4 weken houdbaar.

Footprint

‘Change the world one bite at a time’: dat is de slogan van Botanic Bites. Doreen Westphal realiseert zich dat de wereld veranderen een kwestie van een lange adem is. Maar die adem heeft ze!
Ze groeide op in de jaren '80 in Oost-Duitsland, waar zuinig leven een 2e natuur was. Tijdens haar studie in Engeland leerde ze dat alles wat een mens doet een footprint achterlaat. Het zetje richting ondernemerschap kreeg ze als inwoner van Amsterdam, toen ze bij een fietsenmaker een stapel binnenbanden zag liggen. Toen ze vroeg wat daarmee ging gebeuren, luidde het ontnuchterende antwoord: die worden verbrand. Hierop richtte Westphal het succesvolle 'Mensch Made' op, dat tassen en rolkoffers van binnenbanden maakte en verkocht. Zo ook van het leer dat een Bulgaarse schoenfabrikant overhield.

Impactondernemer

Maar als ‘impactondernemer’ – zoals ze zichzelf noemt – wilde Westphal méér. En wat heeft nóg meer impact dan design? Inderdaad, goed voedsel. Met de kant-en-klare maaltijden van Botanic Bites richt ze zich op young professionals die veel buiten de deur eten, gezinnen met kinderen, en ‘empty nesters’ die hun footprint willen verlagen.
Al met al ziet de provincie Noord-Brabant dan ook méér dan voldoende reden om de succesvolle circulaire aanpak van Botanic Bites te belonen met een Gouden Cirkel. Daarnaast wordt Botanic Bites als ontvanger van een Gouden Cirkel ook voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20.

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen