Textiel Race strijdt tegen textielafvalkilo’s

21-06-2022
1172 keer bekeken 0 reacties

Na olie is textiel de meest vervuilende industrie in de wereld. Meer dan 60% van de totale hoeveelheid textielafval wordt niet gerecycled.

 

 

Timmy de Vos, directeur van Textiel Race. “Om onze kleding te maken, werken mensen voor lage lonen in slechte omstandigheden. Kleding die we niet meer dragen blijft in de kast hangen of belandt in restafvalcontainers. Als duurzaam ondernemer zag ik hier een prachtige uitdaging om mensen bewust te maken. Én textiel op een hoogwaardige manier in te zamelen.” Een succesformule. Het levert Textiel Race de Gouden Cirkel op, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor belangrijke bijdragen aan een circulaire economie.

Tijdens de Textiel Race gaan scholieren uit groep 6, 7 en 8 met andere basisscholen de strijd aan om zo veel mogelijk kilo textiel afval op te halen. Al doende leren scholieren meer over het recyclen van textiel. Tijdens de interactieve lessen doen ze kennis op over de impact van het maken van textiel op mens en milieu, hergebruik en reparatie. “Voor iedere kilo textiel die wordt ingezameld, krijgen ze punten,” legt projectmanager Nando Zwambag van Textiel Race uit. “Maar de kinderen krijgen ook punten als ze kleding met oma, tante of vader repareren. ‘Rethink’ is voor ons belangrijker dan recyclen.” De school met de meeste punten wint een schoolreis voor de hele klas.

Gouden Cirkel Award

Minder afval produceren en meer (grond)stoffen hergebruiken: dat is de Brabantse uitdaging voor de komende jaren. “Textiel Race geeft een creatief en opvallend perspectief op de bewustwording hoe we met textiel omgaan. De impact van de race opbewustwording bij kinderen spreekt ons met name aan. Wie weet zit de volgende Greta Thunberg in één van deze klaslokalen,” zegt Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie, Circulaire Economie en Milieu provincie Noord-Brabant. Textiel Race verleidt de consument positief om voor een groen alternatief te kiezen. Zo wordt er een website ontwikkeld, waarbij textiel thuis opgehaald kan worden en er een beloning volgt in de vorm van korting op duurzame kledingmerken.

Waarom is de textielindustrie zo vervuilend?

Volgens de International Labour Organization wordt 60% van alle kleding geproduceerd in ontwikkelingslanden. Deze worden allemaal per boot vervoerd, wat leidt tot uitstoot van CO2 en andere giftige stoffen. Dit geldt niet alleen voor het vervoer, maar ook voor de productie van textiel. Zo is voor een katoenen T-shirt bijvoorbeeld 2.700 liter water nodig. Ter vergelijking, voor een douchbeurt is ongeveer 49 liter nodig. Geluiden gaan dat in Nederland jaarlijks 235 miljoen kilo aan textiel wordt weggegooid. Waarvan 6,5% van de nieuwe kleding niet eens wordt verkocht. Dat zijn 21,5 miljoen kledingstukken, waarvan 1,2 miljoen wordt vernietigd. Veronderstellen dat een Textiel Race broodnodig is, lijkt hiermee een understatement.

Waar gaat textiel afval heen?

De Textiel Race werkt samen met lokale gemeenten en lokale afvalophaaldiensten om te zorgen dat het verzamelde textiel op een correcte manier bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels of bedrijven die nieuwe producten maken uit het ingezamelde textiel.

Van Gouden Cirkel naar Circulaire Innovatie

De winnaar van de Gouden Cirkel wordt automatisch voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. Zo bouwen we aan een netwerk dat een circulaire economie in Brabant gewoon maakt.

Bent u – of kent u een circulaire ondernemer die andere Brabantse bedrijven of organisaties inspireert op het gebied van circulaire innovatie? En wordt deze graag voorgedragen voor de Brabantse Circulaire innovatie top 20? Neem dan contact met ons op via goudencirkel@brabant.nl. En wie weet houdt uw suggestie de Gouden Cirkel binnenkort omhoog.

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen