BrabantRing: Brabantse steden bouwen veilig datanetwerk

17-01-2022

De vijf grootste Brabantse steden en de provincie koppelen hun glasvezelinfrastructuur in de BrabantRing, een netwerk van digitale verbindingen tussen verschillende aanbieders.

Het aangesloten net moet voor veilige dataverbindingen buiten het reguliere internet zorgen en de ambities en koppositie van de Brainport-regio waarborgen. De infrastructuur van de BrabantRing ligt er al, want de ring maakt maakt gebruik van de glasvezelverbindingen die zijn aangelegd. In 2022 volgt de exacte uitwerking van het project.

Wie maakt straks gebruik van de BrabantRing?

Ziekenhuizen kunnen via deze veiligere verbinding hun dienstverlening op afstand uitvoeren, zoals het monitoren van patiënten. De thuiszorg kan via een veilige verbinding de woning van cliënten bereiken die slecht ter been zijn. Maar ook bedrijven die innovaties ontwikkelen kunnen via de BrabantRing hun projecten veilig en flexibel uitproberen zonder zorgen over wie meekijkt. Onderwijsinstellingen leggen flexibeler dataverbindingen met studenten op praktijklocaties, eveneens via een veilige connectie.

We willen hierin voorop lopen en andere Provincies mee krijgen om soortgelijke initiatieven op te zetten.

Een uniek initiatief

De vijf grootste steden en de Provincie willen met de BrabantRing laten zien dat veiligere en betrouwbaardere verbindingen mogelijk zijn. ‘We willen hierin voorop lopen en andere Provincies mee krijgen om soortgelijke initiatieven op te zetten’, vertelt Noord-Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. ‘Collega’s van mij luisteren graag naar ons verhaal, nu laten we zien dat het kan.’ Volgens de gedeputeerde slaagt de BrabantRing door de manier waarop de Brabantse steden gezamenlijk optrekken. ‘Ze snappen dat ze gelijk aan elkaar zijn. En vooral ook dat ze samen groter zijn dan de optelsom van losse gemeenten. Uniek hoe dat hier gaat.’

Lees het hele artikel

bron: www.stadszaken.nl

© Unsplash

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen