Project uitgelicht: Smart City Monitor

14-12-2021

Het project en dashboard 'Smart City Monitor' krijgt ruim € 800.000,- subsidie vanuit het Europese programma REACT-EU. Met een digitale tweeling (digital twin) van de stad geeft het dashboard meer inzicht in bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad.

Slim gebruik van deze data helpt om de stad voor iedereen aantrekkelijk, gezond en toegankelijk te houden.

Naast inzicht in bezoekers- en verkeersstromen geeft de Smart City Monitor ook data over bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en de beleving van bezoekers. Op deze manier worden verschillende data aan elkaar gekoppeld in een zogenaamde digital twin van de stad. Dat levert belangrijke informatie op om voorspellingen te doen en om met passende oplossingen te komen. Denk bijvoorbeeld aan slimme bevoorrading, duurzaam vervoer en verdere vergroening. Of aan ondernemers die hun planning en marketing kunnen afstemmen op voorspelde drukte. Inzicht in verblijfsduur en verplaatsingen helpt ook om knelpunten in bijvoorbeeld veel gebruikte fiets- en autoroutes op te lossen. Of om evenementen meer te verspreiden over ruimte en tijd.

Samen met het onderwijs en bedrijfsleven kunnen we de onderlinge kennis vergroten en tot innovatieve oplossingen komen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

“Met deze EU-subsidie kunnen we verdere stappen zetten om data op een slimme manier toe te passen in onze stad. Dat doen we niet alleen. We werken samen met partners aan een gezonde en vitale binnenstad. Ik ben daar trots op. Samen met het onderwijs en bedrijfsleven kunnen we de onderlinge kennis vergroten en tot innovatieve oplossingen komen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.” zo vertelt Jan Hoskam, wethouder ‘s-Hertogenbosch.

De ontwikkeling van het dashboard is een samenwerking tussen de gemeente Den Bosch, gemeente Breda, Jheronimus Academy of Data Science, Breda University of Applied Sciences, Argaleo en Geodan.

Over REACT-EU

Onder de noemer REACT-EU stelt de Europese Unie extra middelen beschikbaar voor een versneld en veerkrachtig economisch herstel na de coronacrisis. Lees verder over hoe Brabant sterker, slimmer en duurzamer uit de coronacrisis komt.

Samen op weg naar een toekomstbehendige economie voor Brabant in 2030!

© Shutterstock - Argaleo

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen