GrensInformatiePunten Ontmoetingsdag Vlaanderen – Nederland

24-11-2022

Drie GrensInformatiePunten-adviseurs vertellen over hun werkzaamheden voor Grenswerkers.

Afgelopen maand vond de jaarlijkse GrensInformatiePunten Ontmoetingsdag Vlaanderen – Nederland plaats in het Provinciehuis van Noord-Brabant. Hier kwamen front- en backoffice medewerkers van de grensinformatiepunten in Nederland en Vlaanderen samen voor scholing en ontmoeting.

Grenswerkers en GrensInformatiePunten (GIP’s) 

De GrensInformatiepunten zijn er voor Grenswerkers. Grenswerkers zijn personen die in het buurland wonen en in Nederland werken, of juist in Nederland wonen en in het buurland werken. Deze grenswerkers vormen een belangrijk aandeel van onze Brabantse arbeidsmarkt en die van onze buurlanden. 

Ondanks de historische banden tussen beide grensgebieden en het gebruik van dezelfde taal, blijkt de grens een belemmering. Er zijn er veel praktische hindernissen op het gebied van wet- en regelgeving die de het werken over de grens bemoeilijken. Verschillen in bijvoorbeeld belastingsystemen, sociale zekerheid, zorg en arbeidsrecht maken het grensoverschrijdend wonen, werken en studeren behoorlijk complex. Grensinformatiepunten informeren grenswerkers over deze hindernissen en verschillen in wet- en regelgeving.    

De GrensInformatiePunten vormen een dekkend netwerk langs de gehele grens waarin overheden uit Nederland, Duitsland en België samenwerken om burgers en bedrijven te informeren over wat er bij komt kijken als je wilt gaan werken, ondernemen of studeren aan de andere kant van de grens. 

Drie Brabantse GIP-adviseurs vertellen over hun werkzaamheden: 

Hans Verdult - Adviseur bij het GIP Brabantse Wal 

Marleen Strategier – Adviseur bij het GIP Eindhoven  

Vicky Clarijs – coördinator van het GIP Baarle-Nassau 

Wat houdt de functie GIP-adviseur in? 

Hans: “ik werk sinds 2017 als adviseur op het GIP Brabantse Wal, als adviseur help ik daar burgers met vragen over sociale zekerheid en verwijs ik hen door naar de andere juiste loketten indien nodig. Dit in combinatie met mijn functie als werkgeversadviseur op het WerkgeversServicepunt. 

Marleen: Ik beantwoord zowel telefonisch als via mail vragen voor het GrensInformatiePunt Eindhoven. Dit doe ik naast mijn werk bij het Holland Expat Center. 

Waarom ben je dit werk gaan doen? 

Vicky “Grenzen zijn ondanks dat ze optisch gezien niet zichtbaar zijn, nog zo aanwezig zijn in ons leven en dat is onnodig en dat beperkt kansen op het gebied van wonen/werken/studeren. Alles wat ik doe draagt bij aan de 360-graden leefomgeving. 

Wat zijn grensinformatiepunten precies en waarom zijn deze punten belangrijk? 

Hans: “Een grensinfopunt is een fysiek loket waar je terecht kunt met vragen over grensarbeid, wonen over de grens, ondernemen en studeren over de grens. Een GIP is belangrijk voor burgers die grensoverschrijdend te werk gaan op wat voor manier dan ook, en advies nodig hebben over de opletpunten die daarbij komen kijken op gebied van sociale zekerheid, belasting en arbeidsrecht.” 

Ik had onlangs een Nederlandse man (die veel thuiswerkt voor zijn Belgische werkgever) met zijn dochter (student in België) op bezoek die nog nooit van het Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) hadden gehoord. Zij dachten dat ze van alles “fout” deden en dat er feitelijk niets geregeld was voor hen. Het was een hele geruststelling voor hen om te weten dat ze er niet alleen voor stonden. Nu staan ze via het GIP in contact met de juiste organisaties. 

Vicky “Er is heel veel informatie te vinden op internet, maar de kracht van het GIP is het doorvragen. Er zitten heel veel vragen onder de initiële vraag, waarvan de informatie ook niet snel op internet te vinden is. Het volledig informeren, daar zit de meerwaarde in. 

Meer informatie over de Grensinformatiepunten kun je vinden via: 

https://grenzinfo.eu/nl/ 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen