Core Technology hoogste Brabantste bedrijf in KVK Innovatie Top 100

01-12-2022

KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf.

CORE Technology uit Son en Breugel heeft de 7e plaats veroverd met een installatie die batterijhoudende producten middels AI herkent en is daarmee het hoogst genoteerde mkb-bedrijf uit de provincie.

Batterijhoudende producten herkennen

De berg elektronische afval (e-waste) stijgt jaarlijks. Alleen al in Nederland is er vorig jaar 125 miljoen kilo ingezameld. Batterijen komen veel voor bij dit soort afval en vormen een groot probleem binnen de afvalindustrie. Ze veroorzaken namelijk regelmatig gevaarlijke branden. De installatie (TEMNOS) van CORE Technology BV herkent batterijhoudende producten middels AI (Artificial Intelligence) in afvalstromen en kan zo afvalbranden voorkomen. Goed voor een 7e plaats in de KVK Innovatie Top 100.

Batterijbrand

Op dit moment zijn batterijen de nummer één oorzaak van branden in de e-waste. De TEMNOS installatie biedt hier een oplossing voor. Zo gebruikt TEMNOS visual recognition waarbij het systeem herkent of een telefoon een verwijderbare batterij heeft of niet en of die batterij ook daadwerkelijk is verwijderd. Voor complexere stromen zoals tandenborstels of muziekboxjes, maakt het gebruik van röntgentechnologie. Zo wordt het mogelijk om de specifieke plek van de batterij in het apparaat te zien en automatisch te verwijderen.

Team CORE

Team CORE is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Om dit soort projecten mogelijk te maken zijn samenwerkingen tussen onderwijs en industrie cruciaal. Daarom werkt het studententeam CORE samen met EAISI, het AI-instituut van de Technische Universiteit Eindhoven, om TEMNOS verder te ontwikkelen. TEMNOS wordt op dit moment uitgewerkt in een pilot met Huiskes Metaal uit Waalwijk.

Succesvolle innovaties

Noord-Holland is met 26 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Noord-Brabant met 21 bedrijven en Utrecht en Zuid-Holland, allebei met 14 bedrijven. Na de gezondheidssector (14 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT-sector (13) en de creatieve industrie (ook 13). Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 25 startups. Alle innovaties zijn beoordeeld op originaliteit, impact voor de samenleving en verkrijgbaarheid. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

 

 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen