BOM en LUMO Labs investeren € 1,2 miljoen in Autoscriber

12-01-2023

Healthtech-innovator Autoscriber heeft 1,2 miljoen euro seed kapitaal opgehaald bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en LUMO Fund II Seed Capital.

Autoscriber is een Nederlandse startup binnen de healthtech-sector, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Het bedrijf benut recente doorbraken in natural language processing (vakgebied binnen AI) om medische verslaglegging te automatiseren. “Ons doel is om het menselijke element van medische consulten weer op de voorgrond te plaatsen en vervelende administratieve taken te elimineren”, vertelt Jacqueline Kazmaier, medeoprichter van Autoscriber.

Werkdruk

Deze investeringsronde komt op een moment dat het dalende aantal medische professionals onze zorgsystemen steeds verder onder druk zet. Samen met de vergrijzing van de bevolking en de noodzaak om processen en dossiers te digitaliseren, betekent dit dat artsen en verpleegkundigen wereldwijd een onhoudbare werkdruk ervaren.

“Er bestaat een enorm potentieel om de gezondheidszorg meer datagedreven te maken en zo de druk op het systeem te verlichten”, zegt Koen Bonenkamp, medeoprichter van Autoscriber. De uitdaging is dat een datagedreven benadering van patiëntzorg (e.g. diagnostische ondersteuning, analyse, precisiegeneeskunde) veel gegevens over de patiënt vereist en dus zeer volledige patiëntendossiers of elektronische medische dossiers (EPD's).

In de praktijk hebben artsen echter geen tijd om EPD’s in te vullen op de manier waarop ze zijn ontworpen. Veel waardevolle inzichten gaan verloren omdat data in een suboptimaal formaat of helemaal niet wordt vastgelegd.

Betere ervaring

Autoscriber’s product “Flow” laat artsen gesprekken op hun mobiele telefoon opnemen, automatisch transcriberen, samenvatten en realtime suggesties ontvangen om de medische dossiers mee te vullen. De oplossing bespaart tijd, zorgt voor een hogere gegevenskwaliteit en leidt tot een betere ervaring voor arts en patiënt, omdat er meer tijd is voor menselijk contact.
  
“We zijn verheugd om dit getalenteerde team te ondersteunen bij het bouwen van een AI-first product om de workflows in de gezondheidszorg fundamenteel te verbeteren”, zegt Robin Hendrickx, Investment Manager bij de BOM. “Autoscriber benut data en AI om de administratieve werkdruk van artsen aanzienlijk te verminderen, waardoor artsen weer toekomen aan zorgverlening en patiënten beter geholpen kunnen worden.”
 
Autoscriber is sinds 2021 een portfoliobedrijf van LUMO Labs. Sinds de deelname aan het twee jaar durende LUMO Labs Venture Builder Program heeft Autoscriber verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Gerard & Anton Award, finalist van de Extreme Tech Challenge Netherlands & Belgium en van de EU-Startups Summit in Barcelona.
 
“In ons Venture Builder Program dagen we onze startups voortdurend op allerlei manieren uit”, zegt Sven Bakkes, Founding Partner van LUMO Labs. “Jacqueline en Koen hebben een uitzonderlijk team bijeengebracht, dat in staat is om een grootse visie naar actie te vertalen. We kijken uit naar onze verdere samenwerking en groei van het team.”
“Het marktpotentieel van Autoscriber wordt bevestigd door de groeiende tractie van de technologie binnen de gezondheidszorg”, zegt Andy Lürling, Founding Partner van LUMO Labs. “De vervolgfinanciering zal worden gebruikt om de software sneller uit te rollen en door te ontwikkelen. Daarmee willen we de impact vergroten.”

Schaalvergroting

“In de pre-seed fase hebben we gebouwd en geleerd. Met deze investering financieren we onze fase van valideren en optimaliseren. In de volgende investeringsronde zullen we ons richten op schaalvergroting”, vervolgt Kazmaier. “We hebben het punt bereikt waarop we hebben bewezen dat het probleem bestaat en dat we een oplossing kunnen bieden met ons product. De behoefte in de markt is overduidelijk als ook de bereidheid om radicaal te veranderen – we worden overspoeld met verzoeken om samen te werken.”
 
Om aan deze vraag te voldoen, zal Autoscriber het nieuwe kapitaal gebruiken om het team uit te breiden. “Onze thuisbasis op de High Tech Campus en een kantoor met ontwikkelaars in Kaapstad geven ons toegang tot een wereldwijde pool van toptalenten in AI. Naast het toevoegen van meer technische denkkracht, hebben we ook een paar uitzonderlijke operationele en commerciële krachten aan ons weten te binden. We zijn klaar voor deze opwindende volgende fase,” besluit Bonenkamp.

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen