14 tips om carnaval circulair te vieren

07-02-2023

Brabantse feestvierders verenig u. Van Kruikenstad tot Tullepetaonestad, van Keiengat tot Lampegat: vanaf 19 februari knallen de daken er weer vanaf! En eíndelijk kunnen we weer als vanouds tegen elkaar aan springen en hossen. Maar deze keer 14 tips om carnaval circulair te vieren.

 

Circulair carnaval vieren, houdoe je dat?

Nou in ieder geval niet meer dansen in kapotgetrapte plastic bekers en in puntzakken met resten mayo. Geen nieuw synthetisch, zweterig kostuum van drie euro dat speciaal voor jou overvloog uit China. Maar plezier met de kleren en materialen die je al in huis hebt en met minder afval tot gevolg.
Circulair carnaval is goed voor de portemonnee
Best fijn toch als je in tijden van stijgende prijzen wat tientjes, of misschien wel een honderdje, kunt besparen? Van dat geld geef je de hele kroeg een rondje. En circulair carnaval is minstens zo leuk! Lees deze 14 tips, zodat je direct aan de slag kunt met de voorpret van circulair carnaval en laat je creativiteit pruttelen.

 

Tips voor een circulair kostuum

 

1. Hergebruik onderdelen van je kostuum of geef een oude outfit een nieuwe draai.

Die hoed past zowel bij een dandy-outfit als bij je verkleedpartijtje als spion. Maak van je bakkerskostuum een slagerspak door er wat bloedspetters (ketchup) op te spuiten. En vergeet je vleesmes, gemaakt van een pizzadoos, niet.

 

2. Plunder de kledingkast van je oma, ouders of vrienden.

Zeker weten dat zij iets leuks hebben liggen. Een blinkend paar hakken, een blouse met hypnotiserende print die al sinds 1972 op zolder ligt of een kant-en-klaar Pinopak. 

 

3. Maak iets nieuws van voedsel of wegwerpmateriaal.

Denk out-of-the box! En ga eens na, wat kun je met diezelfde box doen? Van Hello Fresh-dozen maak je bijvoorbeeld een robotkostuum en van wc-rolletjes een achttiende-eeuwse pruik met grijze krullen. Transformeer jezelf tot Tropical Danny met een tros bananen op je hoofd (zie foto). En werkelijk alles, van mandarijnenschillen tot tandenstokers, rijg je tot een ketting of oorbellen (zie foto).  

 

4. Maak iets nieuws van oude kleding.

Tover je oude witte shirt met gaten om tot welk kostuum dan ook of verkleed je als schilder in je oude verfkleding. Je hebt dan vast ook nog wel een (bijna) lege verfemmer liggen, die dienst kan doen als tas. Win-win!

 

5. Hergebruik een van je eerdere carnavalstenues.

Want zeg nou zelf: herinner jij je de outfits van anderen nog? En waarom eigenlijk elke dag iets anders aan doen? Kies één (heel) goede outfit en voeg iedere dag een andere (circulaire) accessoire toe.

 

6. Ruil aan het eind van carnaval je tenue om met dat van een vriend(in) en draag dat volgend jaar.

Niemand die het doorheeft en je bent gelijk voorzien voor 2024!

 

7. Wil je toch een nieuw kostuum? Huur er een of ga naar een kringloopwinkel. 

Investeer in een tweedehandsoutfit van kwaliteit waar het nageslacht ook nog de polonaise in kan lopen. Zonder dat andere feestvierders moeten wegrennen vanwege de extreme zweetlucht van jouw achterkleindochter.

 

Andere tips voor een duurzamer carnaval

 

8. Kies voor biologisch afbreekbare varianten glitter en confetti.

Zoals bio-glitter of confetti van bladeren. Deze vrolijke strooisels zijn helaas meestal nog van plastic gemaakt. Na een paar dagen springen en hossen kom je het in elk hoekje en gaatje tegen, ook in de natuur. In steeds meer winkels vind je tegenwoordig gelukkig toekomstbestendige alternatieven.

 

9. Ga voor milieuvriendelijke schmink. 

Zorg ervoor dat je huid tijdens carnaval 2043 nog steeds glimt en straalt! Schmink van natuurlijke producten is beter voor het milieu én beter voor je huid.

 

10. Neem je eigen herbruikbare bierpul mee.

Maak er klein kunstwerkje van en steel de show. Zorg wel voor goede zakken of hang 'm aan je kleding.

 

11. Gooi je afval weg. 

Die vuilnisbak staat er niet voor niets. Geef het goede voorbeeld en werp je afval er met een mooie boog in.  

 

12. Kies als je zelf drank koopt voor flesjes in plaats van blikjes. 

Vergeet de flesjes na afloop van carnaval dan natuurlijk niet in de glasbak te gooien. Met diezelfde mooie boog.

 

13. Kies voor vega. 

Vegetarische worstenbroodjes, kroketten en hamburgers zijn tegenwoordig net zo lekker als de vleesvarianten. Dus als je de snackbar binnenloopt of tussen het feestvieren door thuis trek hebt aan een stevige hap, maak dan een diervriendelijke keuze.

 

14. Reis op een duurzame manier naar het huis van je vrienden en het café.

Laat de auto staan en gebruik de benenwagen. En schep de volgende dag op over het recordaantal stappen dat je hebt gezet.
Alaaf! Vier carnaval en vier de toekomst zodat ook onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen (et cetera) van deze mooiste dagen van het jaar genieten. Heel veel plezier!

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen