Brabant steekt 1,5 miljoen euro in digitalisering mkb

21-06-2023

Digitalisering, dataficering: geen bedrijf ontkomt eraan. Wie niet meedoet, raakt achterop. Zeker in de maakindustrie, die in de provincie Noord-Brabant sterk vertegenwoordigd is.

De EU, centrale en regionale overheden laten geen middel ongebruikt om bedrijven te stimuleren om te digitaliseren en ze daarbij te helpen. Brabant levert een flinke financiële bijdrage aan een nieuw Europees initiatief op dit terrein.

1,5 miljoen euro voor de European Digital Innovation Hub South Netherlands

Liefst 1,5 miljoen euro in drie jaar tijd steekt de provincie Noord-Brabant in de European Digital Innovation Hub South Netherlands (EDIH-SNL). EDIH-SNL is een van zes innovatiehubs in Nederland, vijf voor commerciële bedrijven en een voor publieke organisaties. In heel Europa komen er tweehonderd. Doel is het midden- en kleinbedrijf te informeren over de mogelijkheden van digitalisering en ze met raad en daad bij te staan. Behalve Brabant nemen ook Limburg en Zeeland deel in de EDIH-SNL.

Elke EDIH heeft een eigen profiel. In Zuid-Nederland wordt dat bepaald door de maak- en onderhoudsindustrie, waaronder de geavanceerde machinebouw. Maar ook andere bedrijven kunnen zich melden. De innovatie richt zich op digitalisering en data delen in hightech-toeleverketens en technologieën als artificial intelligence, cybersecurity, digital twinning en augmented en virtual reality, voor high mix- en high complexity-toepassingen.  Door de uitwisseling met de hubs in andere Europese landen kunnen bedrijven best practices delen en van elkaar leren. Bovendien geeft het netwerk ze de kans contacten te leggen op Europees niveau.

Het project wordt in Brabant gerund door een consortium van organisaties en bedrijven, waaronder de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. De meeste partners waren al actief in de Smart Industry Hub Zuid. Het project voorziet in hulp aan mkb’ers om bekend te worden met de verschillende technologieën, plannen op te stellen en financiering te vinden. De benadering is vraaggestuurd: de bedrijven moeten ervan overtuigd zijn dat digitalisering ze verder helpt, bijvoorbeeld om hun personeelstekort te bestrijden. Het doel is na drie jaar per jaar 5.000 bedrijven te informeren, 500 te inspireren en er 250 op weg te helpen.

Subsidie zorgt voor inzet expert: mkb advies

Brabant spant zich al jaren in om bedrijven aan te sporen om te innoveren. Zo zijn er datacoaches actief. Die coaches zullen hun werk voortzetten vanuit de EDIH-SNL. Daarnaast spreken de business developers van de EDIH-SNL partners met bedrijven. De subsidie voorziet bovendien in een substantieel bedrag om experts in te zetten die het mkb kunnen adviseren en bijstaan.

EDIH-SNL is op 1 januari 2023 begonnen met ondersteuning van bedrijven bij de digitale transformatie. De financiering door de EU, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies en de consortiumpartners is voorlopig voor drie jaar.

Op 27 september 2023 volgt de officiële kick-offbijeenkomst. Voor meer informatie over EDIH-SNL en de kick-offbijeenkomst zie www.klikopmorgen.nl.

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen