Brabantse fondsen meest actieve investeerder in Nederlandse startups

01-11-2023

De provincie Noord-Brabant doet goede zaken om de economie van de toekomst te financieren. Van alle durfinvesteerders in Nederlandse startups is de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) de meest actieve. Het Brabant Startup Fonds (BSF) heeft een tevens indrukwekkende zesde plaats.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Dealroom. Dealroom is een dataleverancier over startups en tech ecosystemen wereldwijd. Zij werken samen met investeerders, ondernemers en overheden om investeringen transparant te kunnen analyseren.

Brabant meest actief

Noord-Brabant scoort het beste als het gaat om actieve investeerders. De BOM heeft in de afgelopen vijf jaar het meeste aantal investeringen gedaan in Nederlandse startups, het BSF staat op de zesde plek. Uit het vandaag verschenen rapport blijkt ook dat Brabant de tweede regio van Nederland is qua geïnvesteerde venture capital euro’s in startups, na de Randstad. Internationaal gezien staat Nederland in de top 20 van jaarlijkse investeringen.

Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen (Economie) is trots op de mooie score: "Wil je als innovatieve startup groeien, dan moet je in Brabant zijn. Ik ben heel trots op wat we in Brabant gebouwd hebben, waar we startups met financiering van onder andere het Brabant Startup Fonds en de BOM laten groeien van idee naar succesvol bedrijf. Dit rapport toont weer aan dat Brabant de groeimotor van de Nederlandse economie is, en door te blijven investeren in onze startups zorgen we ervoor dat we dat in de toekomst ook blijven."

Bijdragen aan maatschappelijke transities

Volgens het rapport van Dealroom ging meer dan de helft van de durfinvesteringen in 2022 in Nederland naar ondernemers in energie, fintech of bio- en medische technologie. De BOM investeert in opdracht van de provincie en focust zich als meest actieve investeerder op startups die bijdragen aan maatschappelijke transities, zoals klimaatneutrale energieoplossingen, gezonde toekomst, kansrijke sleuteltechnologieën en duurzame voedselsystemen. Zo investeerde BOM de afgelopen periode in onder meer startups als Astrape Networks, FononTech, IM Efficiency, RIFT en Autoscriber.

“Brabant loopt voorop in oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Startups spelen op het gebied van innovatie een cruciale rol en een passend investeringsklimaat is daarbij onmisbaar. Het rapport van Dealroom laat zien dat we in Brabant samen met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid een prima uitgangspositie hebben om de komende jaren op voort te bouwen – want er is ondanks de mooie notering nog veel te doen”, zegt Brigit van Dijk – Van de Reijt, CEO van BOM.

Het Brabant Startup Fonds focust zich op de vroegste fase van een startup en vervult op deze manier een belangrijke rol om de eerste stappen van startups te kunnen ondersteunen. Directeur Gerard Spanbroek: “Als Brabant Startup fonds zijn we bijzonder trots op deze plek in de ranglijst en dat we samen met de BOM de innovatieve kracht van Brabant op de kaart zetten. De uitvoering van vroege fase financiering stelt ons in staat met hulp van de financiers RvO en Provincie Noord-Brabant zo’n mooie plek op de ranglijst in te nemen. Wij hopen dat we onze missie van het financieren van kennisintensieve en innovatieve startups met sociaal maatschappelijke en economische impact kunnen voortzetten en nog mooie resultaten in de toekomst mogen realiseren.”

Meer informatie is te vinden in het rapport van Dealroom op dealroom.com

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen