Onderzoek productieautomatisering mkb-maakindustrie belicht uitdagingen en toekomstperspectief

05-06-2024

De maakindustrie in Midden- en West-Brabant staat voor grote uitdagingen: de (arbeids)productiviteit stagneert, terwijl de concurrentiedruk toeneemt. Productieautomatisering is een van de sleutels tot toekomstbestendigheid.

 

Dit is een publicatie van Midpoint Brabant
 

Om de stand van zaken rondom productieautomatisering in Midden- en West-Brabant in beeld te brengen, deden de samenwerkende partners Fontys Hogeschool, REWIN, Koninklijke Metaalunie, FME en Midpoint Brabant een grootschalig marktonderzoek bij mkb-maakbedrijven. Dit marktonderzoek is uitgevoerd in het eerste en tweede kwartaal van 2024, en aangevuld met belangrijke inzichten uit een rondetafelbijeenkomst tussen leiders en belangenorganisaties in de maakindustrie op 17 april jl.
 

Bekijk direct het onderzoeksrapport


Wat lees je in dit rapport?

  • Collectieve uitdagingen:waar lopen mkb-maakbedrijven tegenaan en wat zijn verklaringen voor de stagnerende arbeidsproductiviteit?
  • Behoeften en oplossingen: welke behoeften zijn er binnen de sector en op welke gebieden wordt productieautomatisering wel of niet toegepast?
  • Toekomstperspectief en kansen: conclusies en aanbevelingen voor de mkb-maakindustrie, de rol van de mens in Smart Industry 6.0.


Praatplaat als hulpmiddel voor jouw maakbedrijf

Bijlage 2 bevat een praatplaat, een visuele samenvatting van de uitdagingen en oplossingen. Deze helpt jou om binnen je eigen organisatie het gesprek aan te gaan over productieautomatisering en de stappen die nodig zijn voor een toekomstbestendig bedrijf.
 

Download de praatplaat

 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen