Biobased ketens bouwen in Brabant

18-07-2023

Tarwe: Je kan er brood van bakken of dieren mee voeren. Maar wist je dat de stengel van tarwe ook gebruikt wordt om huizen te isoleren? In Brabant werken diverse Brabantse partijen aan het stimuleren en toepassen van meer lokale en natuurlijke grondstoffen in de Brabantse woningbouw.

Van land tot pand

Brabantse woningcorporaties bouwen steeds vaker met biobased bouwmateriaal gemaakt van grondstoffen die geteeld worden door lokale agrariërs. Op 22 juni 2023 isoleerde strobouwer Wouter Klijn de eerste woning voortkomend uit de Brabantse corporatiedeal. In de video zie je hoe de tarwe op de akker van René van Gevel uiteindelijk belandt als isolatiemateriaal in het huis van Ian van der Pool. 

Zuidoost-Brabant Verbouwt Natuurlijk Samen

Het project ‘Zuidoost Brabant Verbouwt Natuurlijk Samen’ is door de Rabobank, provincie Noord-Brabant en Building Balance opgezet. Met succes, want inmiddels zetten Brabantse boeren 160 hectare stro, vlas, vezelhennep en sorghum in om de keten op gang te helpen. Dertien woningcorporaties en drie regionale bouwbedrijven in Zuid-Oost Brabant maken zich hard voor het toepassen van de natuurlijke isolatiematerialen die van de geteelde gewassen worden gemaakt. De woningcorporaties hebben afgesproken dat ze bij de verduurzaming van hun woningvoorraad toewerken naar het toepassen van enkel nog biobased circulair bouwmateriaal in 2027.

Building Balance

Building Balance is een landelijk transitieprogramma met als doel het gebruik van biogrondstoffen in de bouw versneld op te schalen. Het programma richt zich voornamelijk op het toepassen van vezelteelten en reststromen van Nederlandse bodem voor de productie van biobased bouwproducten. Deze producten hebben de potentie om op grote schaal bij te dragen aan de klimaatdoelen, circulaire doelen en de doelstellingen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. De ministeries van LNV en BZK, de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Flevoland en Overijssel en de Rabobank ondersteunen Building Balance.

Biobased ketens bouwen in Brabant

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen