Ahrend en Gispen winnen de Gouden Cirkel Award

14-01-2022
158 keer bekeken

Vandaag ontvingen Ahrend en Gispen de Gouden Cirkel Award, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant. De organisaties werken samen met als doel om jaarlijks zo'n 50.000 kantoormeubelstukken een tweede kans te geven.

Vanuit hun Circulaire Hub in Veghel hergebruiken deze pionierende bedrijven op grote schaal kantoormeubilair en bijbehorende materialen. Ze werken daarbij ook samen met andere organisaties.

Prachtig dat dit soort bedrijven Brabant kiezen als circulaire hub. Zij inspireren andere organisaties om circulair te ondernemen. Ik heb veel bewondering voor de circulaire filosofie bij deze bedrijven die bij het ontwerpen van kantoormeubilair al nadenken over later hergebruik.

~ Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Circulaire Economie provincie Noord-Brabant ~


Bekijk de video (ongeveer 2 minuten)

De reis van een circulair meubelstuk

Stel een bureaustoel komt binnen bij Ahrend en Gispen. Bij binnenkomst controleren medewerkers deze op functionaliteit, technische onderdelen en gebruikssporen. Als hij extra aandacht nodig heeft, gaat deze naar de revitalisatiewerkplaats. Hier krijgt een bureaustoel bijvoorbeeld nieuwe wielen of wordt deze opnieuw gestoffeerd. Daarna wordt de stoel gefotografeerd in de eigen studio en in de webshop geplaatst. Bij verkoop krijgt de stoel een laatste check en reiniging. Na het afleveren nemen de bezorgers ook het verpakkingsmateriaal mee om te hergebruiken.

We zien een verschuiving op de markt van ‘bezit’ naar ‘gebruik’. Met leaseoplossingen betalen klanten steeds vaker voor alleen de gebruiksperiode.

~ Bob Stamhuis, manager Circulaire Hub ~

Een verschuiving op de markt van ‘bezit’ naar ‘gebruik’

“Nu belandt nog 90% van het kantoormeubilair in Europa bij het afval,” vertelt Bob Stamhuis, manager Circulaire Hub. “Dat is echt niet nodig en niet meer van deze tijd. Alle producenten hebben hier een verantwoordelijkheid. We kunnen met de Circulaire Hub echt impact realiseren. We zien een verschuiving op de markt van ‘bezit’ naar ‘gebruik’. Met lease-oplossingen betalen klanten steeds vaker voor alleen de gebruiksperiode. Hebben ze iets niet meer nodig, dan geven ze het terug en zetten wij het bij een andere klant weer in. Op die manier willen we vanuit de Hub ook echt onze circulaire diensten doorontwikkelen, waarmee we onze opdrachtgevers verder helpen met de circulaire uitdagingen waar zij voor staan.”

Winnaars van de Gouden Cirkel Award op de foto in hun circulaire hub in Veghel

 

Brabantse circulaire hub van 12.000 m²

Met de Circulaire Hub in Veghel brengen Ahrend en Gispen 12.000 m² circulaire expertise en productiefaciliteiten samen. Zo geven zij een nieuw leven aan gebruikt kantoormeubilair. Bij opdrachtgevers kopen zij dit kantoormeubilair in of nemen deze retour. De bedoeling is dat in de toekomst meer bedrijven zich kunnen aansluiten. De hub is een vaandeldrager om in 2050 een volledige circulair Nederland te creëren. Deze aanpak moedigt de provincie aan met de Gouden Cirkel Award.

Samen op weg naar een toekomstbehendige economie voor Brabant in 2030!

© provincie Noord-Brabant

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen