Productie van chips in Europa
De EU Chips Act is in februari gepresenteerd door de Europese Commissie. Het voorstel heeft als doel om de productie van chips meer in Europa plaats te laten vinden, om zo minder afhankelijk te zijn van andere werelddelen. De meeste chips worden momenteel vervaardigd in Azië, Europa produceert maar zo’n 10% van alle halfgeleiders. Met een miljardenplan aan subsidies en investeringen van de EU moet dat aandeel verdubbelen. De wetgeving is erg belangrijk voor een regio als Noord-Brabant. Belangrijke spelers uit deze industrie zoals ASML en NXP zijn in de provincie gevestigd, maar er vindt ook veel innovatief onderzoek plaats in de regio, bijvoorbeeld op het gebied van fotonische chips. De subsidies en investeringen kunnen tot extra werkgelegenheid en innovaties in de regio leiden.
De Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Financiën, Kennis en Talentontwikkeling) is sinds september 2020 lid van het Europees Comité van de Regio’s. Hij is schaduwrapporteur bij het advies over de EU Chips Act. Rapporteurs zijn commissieleden die de verschillende adviezen opstellen, als schaduwrapporteur is van Gruijthuijsen dus nauw betrokken geweest. “Chips zijn tegenwoordig essentieel voor alle sectoren”, aldus van Gruijthuijsen. “Auto’s, computers, medische apparatuur: zonder chips staat de wereld stil. Het is belangrijk dat Europa hier een strategische positie in neemt om de eigen economie en industrie te beschermen en bevorderen. “
Focus op innovatie
De aandacht van de gedeputeerde lag bij het opstellen van het advies vooral op innovatie. Van Gruijthuijsen: “Ik heb er in het advies vooral op aangedrongen om extra aandacht en investeringen aan innovatie te besteden. Het is zeker ook noodzakelijk om fabrieken voor de huidige generatie chips in Europa te hebben, maar als we voorop willen blijven lopen is het noodzakelijk om nu al veel meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling naar de volgende generatie chips.”
Het advies waar gedeputeerde van Gruijthuijsen aan heeft meegeschreven roept de Europese lidstaten en het Europees Parlement op om regionale en lokale overheden goed te betrekken bij de implementatie van de EU Chips Act, omdat zij dicht bij regionale ecosystemen staan. Daarnaast moet er gerichte steun zijn voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën, wil de Europese industrie een veilige voorziening van halfgeleiders hebben.
Europees Comité van de Regio’s
Het Europees Comité van de Regio’s vertegenwoordigt lokale en regionale overheden in de Europese Unie (EU) en bestaat uit 329 leden uit regionale en lokale overheden. Het comité is een belangrijk adviesorgaan en de Europese Commissie is verplicht om het comité om advies te vragen bij nieuwe wetgeving die van invloed is op steden en regio’s. Staatsminister Thomas Schmidt van de Duitse deelstaat Saksen is rapporteur en het advies is gezamenlijk met hem tot stand gekomen.