Maatschappelijke organisaties gebruiken momenteel meestal het internet om verbindingen te leggen, maar dat is kwetsbaar. Via het internet kan de verbinding bijvoorbeeld verbroken of gehackt worden, wat bij deze essentiële diensten niet mag gebeuren. Zo is het in de zorg bijvoorbeeld belangrijk dat een verbinding met een patiënt niet wegvalt of onverwachts vertraagd. Door de BrabantRing hebben organisaties toegang tot een veilige, betrouwbare en snelle digitale verbinding.
Wat is de BrabantRing?
De BrabantRing werkt als een soort intranet waar maatschappelijke organisaties en bedrijven hun digitale diensten over kunnen laten lopen. De BrabantRing koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur. Hierdoor kan data worden gedeeld zonder tussenkomst van het internet of een internetprovider. Er ontstaat een gesloten netwerkverbinding tussen samenwerkende organisaties en de Brabanders die met hen in contact staan.
Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Talentontwikkeling en Financiën van de provincie Noord-Brabant: “Met de BrabantRing verzekeren we een veilige, snelle en betrouwbare verbinding voor de Brabander met de overheid, het ziekenhuis of hun school. Zo is de verbinding bijvoorbeeld goed genoeg voor hartbewaking of het gebruik van insulinepompen voor zorg aan huis. En ik kan niet wachten om te zien wat voor slimme innovaties bedrijven kunnen bedenken, met de toegang die ze hebben tot zo’n veilig, snel en betrouwbaar netwerk. Goed voor de Brabander en goed voor ons innovatief vermogen.”
De BrabantRing bouwt verder op de reeds bestaande Eindhoven Fiber Exchange, een dochterbedrijf van Breedband Regio Eindhoven B.V., waarin een aantal maatschappelijke organisaties in de regio Eindhoven al samenwerken. Naast de overheden is Breedband Regio Eindhoven B.V. betrokken als aandeelhouder. Het netwerk van de BrabantRing is onafhankelijk en open voor aanbieders van diensten. In de toekomst wordt de BrabantRing uitgebreid naar meer Brabantse gemeenten.