In innovatiecoalities helpen we onze partners bij het ontwikkelen van producten en diensten die oplossingen bieden aan de maatschappelijke transities van dit moment. Onlangs is de innovatiecoalitie Regeneratieve Geneeskunde (RG) gestart.
Wat is Regeneratieve Geneeskunde?
Regeneratieve geneeskunde richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die slim gebruik maken van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Mensen met een chronische ziekte hebben vaak langdurig zorg en/of medicijnen nodig. De focus van RG ligt op genezing. Het biedt oplossingen voor een maatschappij waarin er een chronisch tekort is aan zorgmedewerkers. Ook kan het de kosten van langdurige zorg en medicijnen verlagen. RG is een opkomende, sterk groeiende en veelbelovende ontwikkeling.
Doel van de innovatiecoalitie
De verwachtingen zijn dat RG de komende jaren een grote groei zal doormaken. Het doel van deze innovatiecoalitie is om onze huidige sterke positie verder uit te bouwen richting een nieuwe Brabantse RG topsector. Via drie ontwikkellijnen geven we een versnelling aan het ontwikkelen en valoriseren van nieuwe RG-therapieën, productietechnologie en diensten. Daarnaast willen we deze nieuwe topsector verbinden met de Brabantse hightech medtech sector. Dit doen we samen met de Eindhoven University of Technology(TU/e), sterke partners uit de hightech sector en health bedrijven zoals Demcon en Fujifilm.
Op weg naar een toekomstbehendig Brabant
De RG innovatiecoalitie speelt in op de economische kansen voor Noord-Brabant die ontstaan door de technologische ontwikkelingen rondom RG. Een toekomstbehendig Brabant richt zich op het vergroten van de innovatiekracht, het verbeteren van de concurrentiepositie en het leveren van een bijdrage aan brede welvaart voor elke Brabander. De RG innovatiecoalitie draagt bij aan al deze doelen.
Meer weten?
Zoals de RG innovatiecoalitie en de uitdaging gezonder ouder worden in een vergrijzende maatschappij zijn er meer thema’s waarop de provincie beweging stimuleert. Denk aan maatschappelijke uitdagingen zoals:
- de energietransitie
- mobiliteit behouden in een drukker en steeds meer verbonden land
- de opkomst van artificial intelligence
- voedselketens in harmonie met de omgeving en het klimaat.
Voor deze uitdagingen zijn er in Brabant genoeg bouwstenen om meer innovatiecoalities te vormen. Hoe we dat doen en welke dat zijn? Dat lees je in de uitvoeringsagenda toekomstbestendige clusters en triple helix samenwerking.
Op naar een toekomstbehendige economie voor Brabant in 2030!