NXTGEN HIGHTECH ontvangt 450 miljoen uit Nationaal Groeifonds voor nieuwe generatie hightech apparat

15-04-2022
427 keer bekeken

Het NXTGEN HIGHTECH programma krijgt een bijdrage van 450 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds om structurele en duurzame economische groei in Nederland te stimuleren. NXTGEN HIGHTECH biedt vanuit zes domeinen hightech oplossingen voor een nieuwe generatie technologie.

De commissie ziet grote strategische kansen voor de hightech industrie. Nederland heeft volgens diverse experts internationaal een sterke positie in deze sector, natuurlijk in nauwkeurige chipmachines, maar ook in zogenaamde smart industry. Deze sector groeit snel en de technologieën en kennis zijn breed toepasbaar. De commissie is van mening, evenals experts, dat het voorstel slim in elkaar zit. Het belang van publieke investeringen in sleuteltechnologieën vindt brede erkenning. De commissie ziet de rol van het Nationaal Groeifonds in het doen van incidentele investeringen om schakels in systeemverandering te vormen. Zo kan Nederland concurrerend zijn en blijven ten opzichte van andere landen.

Oplossingen voor de toekomst

NXTGEN HIGHTECH biedt oplossingen in zes domeinen. Enkele voorbeelden:

  • Duurzame energie: groene (waterstof)energie en nieuwe batterijen door efficiënte(re) apparatuur te produceren met dunne film technologie.
  • Lasercommunicatie: apparatuur voor datacommunicatie via laserbundels en satellieten, energiezuinig, veilig en met hogere capaciteit.
  • Gezondheid: productietechnologie voor nieuwe chips die miniatuur diagnostiek (‘Lab-on-Chip’) mogelijk maken, waarmee organen nagebootst (‘Organ-on-a-Chip’) of vervangen (kunstorganen) kunnen worden én de zoektocht naar nieuwe medicijnen en therapieën versnellen, waar mogelijk zonder dierproeven.
  • Snellere chips: ontwikkeling van apparatuur om nog snellere en energiezuinigere chips te maken die deels ook met licht schakelen waardoor er meer toepassingen ontstaan, zoals op medisch,- voeding,- en veiligheidsgebied.

Foto: Bart van Overbeeke

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen