Succesvolle samenwerking Brabant en Baden-Württemberg

05-12-2022
798 keer bekeken

Op 30 november en 1 december 2022 was Dr. Patrick Rapp, Staatssecretaris voor economie en toerisme van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, te gast in Noord-Brabant. Met dit bezoek is Brabant - als innovatieve regio - weer goed in de schijnwerpers gezet bij onze oosterburen.

Er werden bedrijfsbezoeken gebracht aan Eindhoven (Holst Centre, Brainport Industries Campus en ASML) en aan Breda (Breda Robotics en GameCity Breda).
Hier zijn de ontwikkelingen getoond die momenteel spelen op het gebied van Smart Industry en Robotisering. Zo wordt er door heel Brabant gewerkt aan slimme manieren om efficiënter en duurzamer te werken en in te spelen op de uitdagingen van de maakindustrie. Brabant biedt hiervoor een goed ecosysteem waardoor bedrijven ook elkaar vooruit kunnen helpen. 

Samenwerkingsovereenkomst batterijen

In de afgelopen jaren hebben partijen uit Brabant zich, mede door ondersteuning van de provincie en het netwerk van het team Internationalisering, met partners uit Baden-Württemberg in succesvolle samenwerkingen verbonden. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerkingsovereenkomst tussen het Holst Centre in Eindhoven en het Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung (ZSW: Centrum voor zonne-energie- en waterstofonderzoek) in Ulm. Beide partijen bleken te werken aan de batterij voor de toekomst. Door deze overeenkomst kan Holst nu gebruik maken van de testfaciliteiten van ZSW. Dit bespaart een dure investering. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: "Het is altijd prettig om een goede relatie te hebben met de Duitse regio's en het is fijn om ze na mijn eigen bezoek in 2021 nu te kunnen ontvangen. Als regio's met gelijksoortige economieën kunnen we beide sterker worden door samenwerking. Door onze bedrijven en kennisinstellingen te faciliteren om over de grens samenwerkingen aan te gaan."
“Vandaag de dag hebben we in veel Europese regio's te maken met vergelijkbare omstandigheden en vergelijkbare problemen. In Duitsland zeggen we dat we het wiel niet op elk punt opnieuw hoeven uit te vinden, maar dat we de competenties en vaardigheden die we in Europa hebben in de economie, maar ook in de politiek, moeten bundelen om samen verder te komen”, aldus staatssecretaris Rapp.

Team Internationalisering

Deze goede relaties over de grens, zorgen ervoor dat Brabant internationaal bekend staat als een regio met een open innovatiecultuur. Het team Internationalisering van de Provincie Noord-Brabant zorgt voor versterking van de Brabantse innovatieve partners door de verbinding te leggen met buitenlandse overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Door hen vooruit te helpen in hun innovaties, wordt bijgedragen aan het economisch beleid van de provincie: het toekomstbehendig maken van de Brabantse economie.

Foto: Ton van Mol (Managing Director Holst Centre) geeft uitleg aan de staatssecretaris en delegatie over de innovaties van Holst Centre - TNO.

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen