Kickoff ‘Situational Awareness Systems & Services Development Center’

21-12-2022
384 keer bekeken

Op 9 december is de realisatie van het ‘Situational Awareness Systems & Services Development Center’ (SASC) gestart met een kick-off.

In 2023 zullen de eerste resultaten waaronder de simulatie en demonstrator worden gerealiseerd. Het SASC is een gezamenlijk initiatief van Gate2, KEC, Aratos Systems, NLR, Avans, BOM en provincie Noord-Brabant.

Situational Awareness Systems & Services Development Center

In 2020 heeft een team met specialisten van Aratos Systems and KEC een studie uitgevoerd om te bepalen of de ontwikkeling van ‘High-Altitude Platform Stations’ (HAPS) technologieën die aardobservatie-dataservices mogelijk maken haalbaar is.

De haalbaarheidsstudie stelde vast dat data, verzameld vanuit stratosfeer, nieuwe kansen en mogelijkheden biedt voor diverse eindgebruikers in sectoren zoals maritiem, landbouw, defensie en veiligheid.

Tegelijkertijd zijn er al vele bestaande databronnen in de ruimte, lucht, op de grond en in het water die ingezet kunnen worden voor het bedienen van eindgebruikers in verschillende sectoren.

Veel van de in de studie geïdentificeerde toepassingen zijn gerelateerd aan ‘Situational Awareness’. Hierbij gaat het om het doorgronden van de status van omgevingselementen en verandering daarvan met betrekking tot tijd en plaats en besluitvorming op basis van informatie die hierover ingewonnen kan worden. Denk aan het monitoren van verkeersstromen en het optimaliseren daarvan, of het in kaart brengen van een bedrijventerrein waar een brand woedt, waardoor hulpdiensten gericht te werk kunnen gaan.

Het studieteam van Aratos en KEC is inmiddels uitgebreid met Gate2, Koninklijke NLR en Avans Hogeschool en heeft de gezamenlijke ambitie om ondersteund door een sterk internationaal high-tech ecosysteem met de kern in Brabant een ‘Situational Awareness Systems & Services Development Center’ (SASC) te realiseren in 2023.

Ontwikkelprogramma met aandacht voor regionale gebruikers

Het SASC zal gevestigd worden op Gate2 en instrumenteel zijn voor de eerste pijlers onder een ontwikkelprogramma met cofinanciering van de provincie Noord-Brabant.

In het kader van dit programma zullen de SASC-partners in samenwerking met specialisten uit het Brabantse hightech ecosysteem werken aan een roadmap die uiteindelijk leidt tot een Situational Awareness-missie op basis van een HAPS-platform. ‘High-Altitude Platform Stations’ (HAPS) technologieën maken aardobservatie-dataservices mogelijk.

Dit ‘Eyecatcher’ traject zal ook worden ingezet om technisch talent aan te trekken, waarbij de discipline ‘systems engineering’ op praktische wijze zal worden aangereikt aan o.a. studenten van Avans Hogeschool.

In samenwerking met de overige partners en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) zullen Gate2 en KEC werken aan het bouwen van een relevant ecosysteem met regionale, nationale en internationale specialisten die bij kunnen dragen aan toekomstige HAPS-missies, situational awareness-systemen en services en doorontwikkeling van het SASC.

Het SASC zal ook werken aan kortetermijnoplossingen voor gebruikers op basis van bestaande technologie en databronnen. Daarover gaat het SASC-team in gesprek met potentiële (regionale) eindgebruikers.

Daarnaast zal Aratos Systems een stratosfeer-demonstrator realiseren van een voorloper van een HAPS-missie op basis van wensen van regionale eindgebruikers. Tenslotte zal NLR hiervoor een toekomstperspectief schetsen in de vorm van een HAPS-missiesimulatie.

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen