De Gouden Cirkel Award is oer-Brabants circulair design denken én doen

20-06-2022
733 keer bekeken 0 reacties

Neem een ring van geüpcycelde wijnkurk, plaatmateriaal van olifantsgras en zetmeel uit een afvalstroom van de voedselverwerkende Nederlandse aardappelindustrie. U heeft nu bijna de Gouden Cirkel in handen. Deze award behelst wat de provincie Noord-Brabant zo groot ziet: lef én circulaire innovatie.

 

Een ontwerp geïnspireerd op een circulaire strategie


Circulair ontwerper Joris Petterson van design studio E-Waste Arcades, liet zich onder andere inspireren door een ’voorkeursvolgorde die in de ontwikkeling van de circulaire economie wordt gehanteerd.’ U vindt dit design op pagina 9 van de uitvoeringsagenda Circulaire Economie. Petterson: ‘In het ontwerp is er in de productie zo minimaal mogelijk materiaalverlies. De bokaal bestaat uit een verzameling duurzame en circulaire materialen die het Brabantse karakter laat terugkomen.’ Dat is zeker gelukt. De Gouden Cirkel bestaat uit hout, leer, kunststof, messing, kurk en bioplastic dat aangeleverd is door bedrijven in Brabant, of die aan Brabant grenzen.

De Gouden Cirkel prijst circulaire innovatie in Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant wil in 2030 maar liefst 50% minder primaire grondstof gebruiken. Daar is inzet, wilskracht en een scherpe visie voor nodig. Daarom moedigen we vaandeldragers aan die vooral onderzoeken wat wel mogelijk is op circulair gebied. Een van deze aanmoedigingsvormen is deze prijs die ieder kwartaal wordt uitgereikt. Fun fact: jaarlijks is de bokaal voor iedere winnaar uniek. De prijs wordt namelijk ieder kwartaal uitgereikt en om de vijf bokalen is de samenstelling van materialen net even iets anders.

20 oktober weten we wie de 2e winnaar wordt

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings reikt tijdens de Dutch Design Week 2021 de 2e Gouden Cirkel uit. Op advies van een vierkoppige jury komt een winnaar uit de koker die hoog scoort met:

  • Circulair ondernemerschap
  • Inspiratievolle activiteiten op het gebied van circulaire economie
  • Een business- en verdienmodel met een meerwaarde voor mens, milieu en samenleving

Weet u wie de volgende Gouden Cirkel moet winnen?

Bent u –of kent u een circulaire ondernemer die andere Brabantse bedrijven of organisaties inspireert op het gebied van circulaire innovatie? En wordt deze graag voorgedragen voor de Brabantse Circulaire innovatie top 20? Neem dan contact met ons op. En wie weet houdt uw suggestie deze bijzondere bokaal binnenkort in de lucht.

Contact:
goudencirkel@brabant.nl

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen