Scherpe blik op afvalstromen bezorgt Zero Waste Nederland de 4e Gouden Cirkel

20-06-2022
842 keer bekeken 0 reacties

Leven in een afvalvrije economie. Om het doel van Zero Waste Nederland (ZWN) te realiseren gaat daar een berg gedragsverandering aan vooraf. Voor de 250 vrijwilligers, 60.000 volgers, lezingen, afvalstroomadvies, workshops en wandeltours, ontving ZWN-frontvrouw Elisah Pals de Gouden Cirkel Award.

Leven in een afvalvrije economie. Om het doel van Zero Waste Nederland (ZWN) te realiseren gaat daar een berg gedragsverandering aan vooraf. Voor de 250 vrijwilligers, 60.000 volgers, lezingen, afvalstroomadvies, workshops en wandeltours, ontving ZWN-frontvrouw Elisah Pals de Gouden Cirkel Award.

“Teveel organisaties zien circulariteit nog als  iets dat pas nodig is als ze achteraf met een afvalreststroom zitten. Dan kijken ze of er nog iets van te upcyclen valt. Terwijl het besef van afval er juist vooraf moet zijn. Als je minder afval in de kringloop brengt, is het hergebruiken van een kleiner beetje vele malen gemakkelijker. De Gouden Cirkel is een bevestiging dat we met onze denkwijze de juiste koers varen,”

Zegt Pals. Zij ontving gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Circulaire Economie) en de Gouden Cirkel in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Breda. De Gouden Cirkel is een aanmoedigingsprijs voor circulaire ondernemers van provincie Noord-Brabant.

 

 

Tijdens de rondleiding vertelde Pals hoe ZWN samen met de gemeente de afvalstromen van het restaurant in kaart bracht en advies gaf over inkopen en afvalvrije alternatieven. Zo zijn de disposables niet meer in het zicht gezet, en alleen verkrijgbaar wanneer men erom vraagt. Men krijgt korting als er gekozen wordt voor wasbaar servies. Daarmee is in de kassa gemakkelijk terug te zien hoe veel verpakkingen er al zijn bespaard en voor veel productgroepen loopt dat al aardig op.

Passievol betoog voor onze circulaire economie

“Elisah Pals laat zien dat de passie en bevlogenheid van één persoon, impact kan hebben op ons allemaal”, aldus Spierings. “Het blijft bijzonder dat iets wat klein in Brabant begint, nu doorwerking heeft tot iedere hoek van Nederland. Zero Waste Nederland laat ons zien dat verpakkingen vaak overbodig zijn. Dat is het fundament om de overheidsdoelstelling van 2025 te halen.’ Spierings doelt hier op het voornemen van het Rijk om in 2025 het restafval per persoon per jaar terug te brengen naar maximaal 30 kilo. Ter referentie: in 2019 produceerde iedere Nederlander gemiddeld nog 165 kilo ongesorteerd restafval per jaar.

Van Facebookgroep naar nationale beweging

Ook de ‘neem gerust je eigen verpakking mee’-sticker komt tijdens het bezoek ter sprake. Het is een idee van ZWN. De sticker is zichtbaar op al meer dan 8000 (winkel)ruiten verspreid over Nederland. Pals: “Het is open uitnodiging om aan het publiek te communiceren over afvalvermindering, zonder een wijzend vingertje op te houden.” Ondernemers met de stickers geven klanten bijvoorbeeld korting als ze een eigen koffiebeker of tas meenemen. 8000 ruiten, dat is niet gek voor een initiatief dat ontstond met het starten van een Facebookgroep.

De Zero Waste aanpak

ZWN richt zich op de consument en politiek. Consumenten kunnen naast het krijgen van tips en inspiratie ook op 50 plekken in Nederland op pad met een gids, om te ontdekken waar en hoe je in je eigen woonplaats verpakkingsvrij boodschappen doet. Bedrijven krijgen gevraagd én ongevraagd advies om afval te voorkomen, zoals een grote supermarktketen die pindakaasknijpzakjes voor eenmalig gebruik (niet recyclebaar) op de markt bracht.

Zelf omschrijven zij hun houding als ‘inspirerend en uitnodigend waar het kan, scherp en vasthouden waar nodig.’ De veelzijdige (pro)activistische aanpak van ZWN maakt zichtbaar in hoeveel facetten de Nederlander (onnodig) afval produceert. ‘Daarom proberen we een fluwelen breekijzer in onze maatschappij te zijn. Om consumenten, middenstanders, producenten en regelgevers te ondersteunen met inspiratie en advies dat ze écht verder helpt,’ zegt Pals.

Gouden Cirkel Award

Brabant zet een volgende stap naar een circulaire economie en moet in 2030 maar liefst 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. De Gouden Cirkel is een aanmoediging voor bedrijven of organisaties die de toon zetten op het gebied van circulair ondernemen. Winnaars van de prijs zijn automatisch genomineerd voor de Brabant Onderneemt Circulair Top 20 en maken zo kans op een geldprijs van €5000,-. Ben jij - of ken jij een Brabantse Circulaire Ondernemer die volgens jou een Gouden Cirkel verdient?

Mail goudencirkel@brabant.nl

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen