BACB bezoekt circulaire woningen van Van der Heijden

284 keer bekeken 0 reacties

Circulair bouwen is normaler dan je denkt. Het bewijs? Dat leveren de koplopers van de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen (BACB). Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling is zo’n koploper. Het BACB-netwerk bezocht onlangs hun circulaire bouwproject.

Op uitnodiging van Van der Heijden was een delegatie BACB-koplopers in september op bezoek in Helvoirt (gemeente Vught). Daar bouwt Van der Heijden circulaire nul-op-de-meterwoningen. Het doel van de middag? Inzichten delen en kennis uitwisselen, om van circulair bouwen versneld de standaard te maken.

Kennis delen = key

 “Als je kennis deelt, kun je alleen maar beter worden en elkaar verder helpen, zodat circulair bouwen het nieuwe normaal wordt. Houd je ervaringen voor jezelf, dan is versnelling niet mogelijk.” Met die woorden trapte directeur en eigenaar Herbert van der Heijden de middag af. Die versnelling is noodzakelijk om onder de 1,5 graden te blijven, benadrukte hij. “Mijn broer en ik zijn de vierde generatie in dit familiebedrijf, wij willen toekomstgericht werken voor de volgende generaties.”

Circulair aanbesteden, hoe doe je dat?

En die kennisuitwisseling, die was er volop. Zo vertelde Jesse Hijink, projectleider van de gemeente Vught, over circulaire aanbestedingen en de wegingsfactoren binnen de gunningscriteria. Naast de BCI (Building Circularity Index), beoordeelde de gemeente ook op de haalbaarheid van de score, vertelde Jesse. Onder meer door inschrijvende partijen te vragen LCA’s (levenscyclusanalyse) en terugnamegaranties op te nemen. De weging gaf de doorslag bij de aanbesteding. Daarbij gold dat het totaal aantal punten was opgebouwd uit de BCI-score maal de factor haalbaarheid. Zijn advies: “Laat traditionele wegingsfactoren, die zich richten op opbrengstmaximalisatie, los.”

Goede score op de circulaire meetlat

Architect Marije Sanders - Kortekaas van Archifit, verantwoordelijk voor het ontwerp, deelde haar ervaringen met circulair ontwerpen. En Michael Bol van Buro Kade – BACB-lid van het eerste uur – gaf inzicht in de ‘duurzaamheidsmonitor’, een visueel meetinstrument om circulariteit tijdens het ontwerpproces te meten en te vergroten. Het project van Van der Heijden was langs de circulaire meetlat gelegd. Conclusie: het project scoort in de praktijk zo’n 10 procent beter dan het ingediende theoretische model waarmee Van der Heijden de tender won! Meer weten over dit meetinstrument? In dit interview vertelt Michael Bol er meer over.

Tekst loopt door onder de video.

Kijkje in de keuken

Hoe zien de toegepaste maatregelen er in de praktijk uit? Projectontwikkelaar Lauran van Poppel (Van der Heijden) gaf een kijkje in de keuken van de 17 woningen. Efficiënt verticaal bouwen en slim samenwerken scheelt uitstoot en afval, vertelde hij. Bijkomend voordeel van werken met duurzame materialen: het is fijner, schoner en gezonder. Zijn collega Mike Janssen leidde de BACB-leden tot slot rond op de bouwplaats. Aanbod kwamen onder meer de voor- en nadelen van gebruikte dakpannen, circulaire demontabele vloeren en prefab badkamers.

Ook aansluiten bij de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen? 

De Brabantse Aanpak Circulair Bouwen wil van circulair bouwen geen rariteit, maar een formaliteit maken. Daarom werken we in een keten waar onder andere aannemers, architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven samenkomen om elkaar verder te brengen. Bouw je in Brabant en heb je circulaire ambities? Dan ben je een onmisbare partner. 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen