BACB op de Dutch Design Week: een verslag in foto’s

136 keer bekeken 0 reacties

Vorige week waren we, met een flinke delegatie aanpakkers, aannemers, architecten, inkopers, opdrachtgevers en toeleveranciers van het netwerk Brabantse Aanpak Circulair Bouwen op de Dutch Design Week. Het werd een dag vol inspiratie, zoals je aan deze foto’s en quotes kunt zien.

Fotocredits: Eddie Mol, Studio Mol&Mol
 

De kracht van verbeelding

In de Embassy of Circulair & Biobased Building zagen, hoorden en voelden we dat circulair en biobased bouwen zowel nieuw als klaar voor opschaling is. Door het inzetten van verbeeldingskracht en het betrekken van alle disciplines uit een gebied, kan met het telen van biobased gewassen een heel gebied toekomstbestendig transformeren.

Lucas de Man leidde de deelnemers door de kas. “We weten dat het anders moet, maar rondom transities zit heel veel angst. Verbeelding kan daarbij helpen, en voor verbinding zorgen.”

 

Woonproject Boschgaard: als je de regie bij bewoners neerlegt

Jurgen Arts (woningcorporatie Zayaz), aannemer Mark Versteegden en bewoner Jochem Kromhout (Collectief Boschgaard) vertelden hoe zij hebben samengewerkt aan woonproject Boschgaard. Boschgaard wordt gebouwd met secundaire materialen, geoogst op allerlei plekken in Nederland. En doordat het project samen met toekomstige bewoners wordt ontwikkeld – en zij verantwoordelijk zijn voor het oogsten van de materialen – kunnen zij ook beslissen dat het oké is om in de winter een warme trui aan te trekken in plaats van extra installaties toe te voegen om het 365 dagen warm te kunnen stoken.

Jurgen Arts: “Zayaz is gezegend met een groep als Boschgaard. Ze hebben een duidelijke visie, die veel verder gaat dan we zelf hadden kunnen bedenken. Woningcorporaties: durf meer regie bij je bewoners neer te leggen!”

Rondleiding: ontwerpers als toekomstbouwers

Een rondleiding over de Dutch Design Week toonde hoe belangrijk ontwerpers zijn voor de toepassingen van morgen (en soms al vandaag). Waaronder die van BACB-partners, zoals Buro Kade en BrabantWonen met 'Biobased Bouwen het Nieuwe Normaal' en Hurks met hun 'Da Vinci Green concept'.


 

Dank aan alle sprekers, organisatoren en toehoorders. Tot volgend jaar!

Ook aansluiten bij de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen? 

De Brabantse Aanpak Circulair Bouwen wil van circulair bouwen geen rariteit, maar een formaliteit maken. Daarom werken we in een keten waar onder andere aannemers, architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven samenkomen om elkaar verder te brengen. Bouw je in Brabant en heb je circulaire ambities? Dan ben je een onmisbare partner. 

Afbeeldingen

0  reacties

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen