RegMed XB: start realisatie pilotfabriek regeneratieve geneeskunde

10-01-2022
217 keer bekeken {0} reacties

RegMed XB heeft de eerste subsidieverlening van € 23 miljoen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ontvangen. Hiermee start de realisatie van de landelijke pilotfabriek voor regeneratieve geneeskunde.

Met de samenwerking binnen RegMed XB wordt het geld gebruikt om de hoogwaardige bouw, inrichting en bemensing van deze pilotfabriek in de verschillende regio’s te realiseren.De realisatie van de pilotfabriek draagt niet alleen bij aan de gezondheidszorg. Het is ook een middel om de innovatiekracht van Nederland te vergroten.

Een unieke regionale samenwerking

De nieuwe faciliteiten in de verschillende regio’s vormen samen de pilotfabriek. Ze beslaan de hele keten van de ontwikkeling en productie van stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen.

Brabant

De Stichting Smart Biomaterials Consortium (SBMC) is gestart met de realisatie van een hoogwaardige infrastructuur als basis van een productie-ecosysteem voor bio- en biocompatibele materialen geschikt voor regeneratieve geneeskunde toepassingen.

Lees ook: 'Smart Biomaterials Consortium: biomaterialen in life science toepassingen'

Leiden

Ook in Leiden is men gestart met de verbouwing en de inrichting van de infrastructuur. Leiden realiseert deze in het Nederlands Center for the Clinical Advancement of Stem cell and Gene Therapies (NecstGen). Daarnaast werkt het Leids Universitair Medisch Centrum aan een faciliteit waar geïnduceerde pluripotente stamcellen en de toepassingen daarvan kunnen worden ontwikkeld. De verwachting is dat de faciliteit in de zomer van 2022 wordt opgeleverd.

Utrecht

Het UMC Utrecht realiseert het Innovation Center for Advanced Therapies met een:

  • faciliteit voor biofabricage
  • een (GMP) simulatieomgeving
  • en een GMP productiefaciliteit voor regeneratieve geneeskunde.

Limburg

ReGEN Biomedical is, samen met de Universiteit Maastricht, gestart met het ontwerpen en het ontwikkelen van een infrastructuur voor de productielijn voor (kleine) weefsels.

Bijdragen aan gezondheidszorg en grotere innovatiekracht

Nederland is nu al één van de voorlopers op het gebied van regeneratieve geneeskunde. De pilotfabriek zorgt voor een belangrijke impuls in deze opkomende industrie. Dankzij de steun van het Nationaal Groeifonds én de investering van provincies, private partijen en kennisinstellingen ontstaat het ecosysteem waarin partijen hecht samenwerken en dat genezing van chronische ziekten een stap dichterbij brengt.

Meer weten?

Op 9 april 2021 besloot het kabinet om het Nationaal Groeifondsvoorstel van RegMed XB te bekostigen. Het totale bedrag waar het om gaat is € 56 miljoen euro.

Lees verder: 'Pilotfabriek brengt genezing chronische ziekten stap dichterbij'

Meer informatie over RegMed XB lees je op www.regmedxb.com

Op weg naar een toekomstbehendige economie voor Brabant in 2030!

© provincie Noord-Brabant

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen