Koplopers Brabantse circulaire bouwsector openhartig over hun leiderschapsrol

937 keer bekeken 0 reacties

Vooropgaan in de circulaire transitie. Om wat voor leiderschap vraagt dat? 38 bestuurders uit de Brabantse circulaire bouwsector gingen in gesprek over hun leiderschapsrol. Zo luidden wij de week van de Circulaire Economie in ‘with a bang’!

55 partners telt het netwerk Brabantse Aanpak Circulair Bouwen inmiddels. Stuk voor stuk circulaire koplopers. Uit de hele bouwketen: aannemers, architecten, inkopers, opdrachtgevers, toeleveranciers. Ze hebben de handen ineen geslagen om van circulair bouwen de normaalste zaak van de wereld te maken.

Dat is nodig. Want als we op dezelfde manier doorbouwen, dan overschrijden we met de Nederlandse bouw in 2027 al het CO2-budget dat past bij de opwarming van 1,5 graden. En in 2032 het budget voor 1,7 graden. Kortom, we moeten vaart maken met de transitie naar circulaire bouw.

Wat vraagt dat van bestuurders? En hoe kunnen we samen de transitie naar circulaire bouw versnellen? Tijdens het Captains Dinner genoten we bij BACB-partner Isero in Eindhoven van een heerlijke maaltijd. En vooral: van de gesprekken tussen bestuurders op het scherpst van de snede.  

Big hairy goals

Stel big hairy goals. Doelen waarvan je nog niet weet hoe je ze gaat halen, maar wel dát je ze gaat halen. Dat is wat Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager Noord-Europa bij Interface, ons meegaf met haar key note. Interface is de eerste CO2-neutrale onderneming in de vloerenindustrie. Het volgende – big en hairy – doel van Interface? Herstel van de planeet; in 2040 wil het bedrijf meer CO2 vasthouden dan uitstoten.

Door het circulaire pad te bewandelen maak je je organisatie toekomstbestendig, benadrukte Leenaars. “Een aantal jaar geleden vroegen we onze leveranciers om mee te doen met onze missie. Onze grootste leverancier ging niet met ons mee, de twee kleinere wel. En, je raadt het al: inmiddels zijn die kleine spelers de grote spelers.”

We hebben elkaar nodig

Leenaars’ verhaal leverde veel voer voor gesprek op. Over leiderschap, over kansen voor versnelling, over elkaar nodig hebben. Een bestuurder maakte indruk: “Ik gun iedereen wat empathie. Wat moet je doen om de ander te begrijpen? Wees in staat om naar de ander te luisteren en in elkaars schoenen te stappen.”

Een ander vulde aan: “Durf over grenzen te stappen. We hoeven het niet alleen te doen. En ook niet alleen in Nederland. Zoek inspiratie bij de ander, laat je verrassen.”

Vijf trends voor circulair bouwen in Brabant

Waar staan we eigenlijk met circulair bouwen in Brabant? Met de Monitor Circulair Bouwen, verspreid onder alle BACB-partners, hebben we dat onderzocht. De resultaten werden tijdens de dinerbijeenkomst gepresenteerd. Die zijn samen te vatten in vijf trends:

  1. De stip op de horizon is er, maar het afbouwpad nog niet
  2. Werken volgens circulaire waarden: steun én struikelblok
  3. De wil is er, nu nog de kennis en vaardigheden voor de praktische toepassing 
  4. Méér samenwerken met partijen buiten de eigen sector maakt versnelling mogelijk
  5. Toekomstgerichte circulaire principes verdienen meer aandacht

Nieuwsgierig naar het hele onderzoek? Bekijk het rapport met alle uitkomsten, trends en kansen voor versnelling.

Samen maken we van circulaire bouwen de normaalste zaak van de wereld

Met de uitkomsten kunnen we BACB-partners nog gerichter ondersteunen bij de versnelling van de circulaire transitie. Met onze 55 leden zetten we ons het komende jaar weer in om van circulaire bouw de normaalste zaak van de wereld te maken. Door samenwerkingen te smeden, van elkaar te leren en obstakels uit de weg te ruimen.

Om met de woorden van Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant te spreken: “Als er één plek is waar het kan, dan is het in Brabant!”

 

Ook aansluiten bij de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen?

De Brabantse Aanpak Circulair Bouwen wil van circulair bouwen geen rariteit, maar een formaliteit maken. Daarom werken we in een keten waar onder andere aannemers, architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven samenkomen om elkaar verder te brengen. Bouw je in Brabant? Dan ben je een onmisbare partner.

Vragen? Neem contact op met Jeske Zonneveld, via zonneveld@squarewise.com.

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen