Stand van circulair bouwen in Brabant | Versnellen? Werk méér samen buiten je eigen sector

79 keer bekeken 0 reacties

Waar staan we met circulair bouwen in Brabant? Met de Monitor Circulair Bouwen, verspreid onder alle BACB-partners, hebben we dat onderzocht. De komende weken lichten we de belangrijkste inzichten uit. Dit keer: méér samenwerken met partijen buiten de eigen sector maakt versnelling mogelijk.

Om de circulaire bouw te versnellen, is inzicht in de activiteiten van verschillende spelers en jouw rol in de keten essentieel. Dat maakt samenwerken een stuk makkelijker en effectiever. De resultaten van de Monitor Circulair Bouwen in Brabant laten zien dat er al talrijke samenwerkingsverbanden binnen de bouwsector bestaan. Opvallend is dat maar liefst 70% van de respondenten de samenwerking waardeert vanwege het grote onderlinge vertrouwen. Het heeft ervoor gezorgd dat er al grote stappen zijn gezet in Brabant op het gebied van circulaire bouw.

Uit je comfortzone

Om de circulaire transitie naar een hoger niveau te tillen, moeten er echter ook samenwerkingen worden aangegaan buiten de vertrouwde sferen van de bouwsector, met de rest van de keten. Bijvoorbeeld met fabrikanten van halffabricaten, producenten van onderdelen of organisaties die inboedel leasen. Uit de monitoring blijkt echter dat dergelijke samenwerkingen nog achterblijven, en dat slechts 15% dit op een regelmatige basis opzoekt en aangaat.

Elkaars taal leren spreken

Het aangaan van deze samenwerkingen is vaak spannend. Het kan betekenen dat je een andere taal moet leren spreken - ambtelijk, of juist technisch - en buiten je comfortzone moet stappen. Dat is een uitdaging. Toch kunnen juist deze verbindingen met partijen buiten je eigen sector de circulaire transitie versnellen.

Kans: smeed je consortium van de toekomst!

Samenwerkingen zijn nuttig om kennis en vaardigheden aan te vullen die je zelf niet voldoende hebt. Maar samenwerkingen kunnen ook een meer disruptief karakter hebben. Je kunt samen de omstandigheden creëren waarin je dingen kunt doen die je in je eentje en in de bestaande structuren van je organisatie niet kunt doen. Oftewel: ruimte creëren voor disruptieve innovatie.

Neem bijvoorbeeld Sustainer, die een bouwsysteem voor modulaire woningbouw aanbiedt. Zij zijn in 2015 opgericht, door de wereld van de software en de bouw bij elkaar te brengen. Daarmee hebben ze echt een nieuwe propositie in de markt kunnen brengen, gericht op de behoeften van de toekomst.

Wat is jouw consortium van de toekomst? Denk hiervoor aan de volgende punten:

Wat is de propositie van de toekomst?
Voor bedrijven: Met wie moet je samenwerken om deze propositie te kunnen ontwikkelen?
Voor overheden: welk beleid of wet- en regelgeving moet veranderen om de proposities van de toekomst in het heden al een level playing field te bieden?
 

Hele rapport lezen?

'Méér samenwerken met partijen buiten de eigen sector maakt versnelling mogelijk’ is trend nr. 4 uit onze monitoring ‘Stand van Circulair Bouwen in Noord-Brabant’. Met deze monitor onderzochten we: waar staan we met circulair bouwen in Brabant? Wat zijn knelpunten en kansen? 34 netwerkpartners van de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen hebben de monitor ingevuld.
 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen